Ezekre a salátákra esküszik Bella Hadid, Billie Eilish és Ariana Grande

Összegyűjtöttük az idei nyár slágerreceptjeit, a cikk végén pedig Bella Hadid, Billie Eilish és Ariana Grande kedvenceit is megtalálod!

A nyár és a strandszezon beköszöntével egyre nagyobb figyelmet szentelünk a diétának, valamint az ezzel együtt járó életmódváltásnak. Egy – a lelki szemeink előtt ilyenkor megjelenő – salátás táltól valószínűleg nem fut össze a nyál a szánkban, de nem árt észben tartani, hogy ami egészséges, az szerencsére finom is lehet. Ráadásul egy-egy jó recepttel még a barátaidat is lenyűgözheted, ha grillpartit terveztek a hétvégére. Olyan ínycsiklandó, szuperegyszerű és gyümölcsös ihletésű salátákat hoztunk, amelyeket érdemes lesz kipróbálni idén nyáron – a cikk végén pedig szupersztárok nyári kedvenceiből is inspirálódhatsz. 

Az idei szezon saláta-slágere az alma, ami egyszerű, de nagyszerű hozzávaló lehet, ha már unod a hagyományos salátákat, és szívesen alkotnál valami ínyencséget (a kiegyensúlyozott és egészséges étrend egyik alappillére egyébként is a változatosság). Az alma ugyanis nemcsak ízletes és egészséges nassolnivaló: a fáról frissen szedett, roppanós és lédús gyümölcs természetes édességet kölcsönöz zöldségeknek és húsoknak egyaránt, és még a legegyszerűbbnek tűnő ételeket is feldobhatod vele. Íme:

Élénkítő ráksaláta almával

Hozzávalók: 2 db nagyobb alma alma kimagozva, vékonyan felszeletelve | 1 evőkanál extra szűz olívaolaj | ½ teáskanál fokhagymapüré | ½ citrom héja és leve | csipetnyi csilipehely | 2 szál tárkony (leveleit lecsupaszítva és apróra vágva használd) | 160 g garnéla | 100 g vörös cikória | ½ kis édesköményhagyma, vékonyan felszeletelve | néhány szem szőlő ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítési mód:

  1. Egy kis serpenyőben alacsony hőfokon felhevítjük az olívaolajat, majd egy percen át óvatosan pároljuk a fokhagymapürét. Ezután adjuk hozzá a citrom héját és levét, majd a tárkonyt és a csilit.
  2. Miután összefőttek a fűszerek, jöhetnek a rákok: óvatosan kevergetve addig főzzük, míg teljesen rózsaszínné válnak.
  3. Utolsó lépésként egy lapostányérra helyezzük a vékonyan felszeletelt almát, cikóriát és édesköményt, majd rákanalazzuk a rákot, a fokhagymás öntetet, és ha gondoljuk, pici szőlőt is hinthetünk a tetejére.

Fotó: Getty Images

Ízkavalkád-saláta almával, görögdinnyével és kecskesajttal

Hozzávalók: 2 db alma | egy fél uborka, meghámozva és felszeletelve | 180 g görögdinnye darabokra vágva | egy fél lila hagyma vékonyan felszeletelve | ½ teáskanál koriandermag (összetörve) vagy tegyéb magvak | ½ evőkanál vörösborecet | ½ evőkanál extra szűz olívaolaj | 50g rukkola | mentalevél ízlés szerint | 50g kecskesajt (vagy feta)

Elkészítés:

  1. Az almákat vágjuk négyfelé és távolítsuk el a magokat. Minden negyedet vékonyan és átlósan szeleteljünk!
  2. Tegyük az almákat egy tálba az uborkával, a görögdinnyével, a hagymával és a koriandermaggal együtt! Ízlés szerint pici sóval és borssal is ízesíthetjük a keveréket. 
  3. Locsoljuk meg az ecettel és az olívaolajjal, majd forgassuk össze!
  4. Helyezzük a rukkolát egy tányérra, és mehet is a tetejére a gyümölcsös-fűszeres keverék.
  5. Végezetül szórjuk meg némi mentával és a kecskesajttal. Szuperegyszerű, igaz?

Fotó: Getty Images

Ropogós saláta almával, rukkolával, csicseriborsóval és fetával

Hozzávalók: 3 evőkanál sherryecet | 2 evőkanál olívaolaj | 1-2 evőkanál (vagy ízlés szerinti) reszelt torma | 1 csipet kókuszvirág cukor | 2 x 400 g-os konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve | 3-4 közepes méretű alma kimagozva és feldarabolva | 1 zacskó rukkola | 1 kis csokor mentalevél apróra vágva | 200 g feta sajt összetörve | ízlés szerint kapor

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a sherryecetet, az olívaolajat, a tormát és a kókuszvirág cukrot egy nagy tálban, majd ízesítsük ízlés szerint sóval és fekete borssal.
  2. Tegyük a csicseriborsót és az apróra vágott almát a tálba, majd hempergessük meg alaposan az ízletes keverékben.
  3. Dobjuk bele a rukkolát és a mentát, és helyezzük egy tálaló tálra, végezetül pedig morzsoljuk rá a fetasajtot. Ha úgy tartja kedvünk, friss kaprot is szórhatunk rá.

Fotó: Getty Images

Bella Hadid kedvenc salátája

Hozzávalók: két maroknyi rukkola | ½ vékonyra szeletelt vagy apróra vágott piros paprika (Kalifornia vagy kápia) | reszelt vagy apróra darabolt parmezán ízlés szerint | 1 csészényi uborka | ½ avokádó | csipetnyi só | 1/2 citrom leve | olívaolaj ízlés szerint (kb. 2 evőkanálnyi a legideálisabb) | egyetlen csepp balzsamecet

Elkészítés:

  1. Vágd vékony szeletekre vagy kockázd fel a paprikát, az uborkát és az avokádót, majd öntsd az egészet egy tálba a többi hozzávalóval együtt.
  2. Ízlés szerint sózzuk, adjunk hozzá citromlevet, olívaolajat, és forgassuk össze. Csepegtess a tetejére egy kis balzsamecetet, és már nincs is más dolgod, mint az ízek élvezete!

@babybella777 My #1 ♬ Melody (1983 Club Vinyl Mix) - Plustwo

Tipp: A rukkola sajnos hamar megfonnyad, így érdemes azonnal elfogyasztani. Ha olyan salátára vágysz, ami jobban eláll a hűtőben, és másnap is szívesen fogyasztanál belőle, rukkola helyett használj inkább fodros kelt! Ne aggódj, az ízélmény ugyanúgy mennyei marad. Ez a saláta húsokkal is szuper párosítás, a csirkétől a sertésen át egészen a marháig mindennel tökéletes összhangot alkot.  

Billie Eilish erre a receptre esküszik

Az énekesnő 2014 óta a vegán étrend híve, és ez a fehérjedús, laktató saláta – amit a Zoella nevű magazinon találtunk – olyan, amire a nemcsak a vegánok és vegák, de még a húsevők is egyaránt vágyni fognak a közeljövőben. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók: fodros kel ízlés szerint | egy kisebb zacskó quinoa | grillezett zöldségek ízlás szerint | koktélparadicsom ízlés szerint | egy doboz csicseriborsó | egy egész uborka | 2-3 db. sárgarépa | plantain, azaz főzőbanán (főleg ázsiai boltokban található) | kendermag ízlés szerint | tökmag ízlés szerint | egy avokádó | bazsalikomos öntet

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a fodros kelt, és aprítsuk fel tetszés szerinti méretűre. Ügyeljünk arra, hogy a keményebb szárakat eltávolítsuk – ha szeretnéd, ezt később alapként is felhasználhatod a salátás tálban.
  2. Egy csipet sóval és borssal, 15-20 percig kb. 180°C-on, kókuszzsírral süsd meg az általad választott grillzöldségeket (mirelit zöldségeket is választhatsz), hagyd kihűlni, majd öntsd bele az egészet egy tálba.
  3. Szeleteld fel és süsd aranybarnára a főzőbanánt, hagyd kihűlni, majd keverd hozzá a grillzöldségekhez.
  4. Hámozd meg, majd reszeld le a sárgarépát, és helyezd a fodros kel tetejére.
  5. Vágd félbe a koktélparadicsomokat, kockázd fel a friss uborkát, csöpögtesd le a csicseriborsót, és helyezd őket a sárgarépa mellé.
  6. Az avokádódat szeleteld fel hosszában, és hintsd meg vele a saláta közepét!
  7. Főzd meg a quinoádat, hagyd kihűlni, és szórd a salátára a kendermaggal és a tökmaggal együtt.
  8. Csepegtess a tetejére egy kisebb zacskó bazsalikomos salátaöntetet, és kész is!

@thesaladlab Billie Eilish’s Favorite Love Life Cafe’ Style #salad #saladsoftiktok #vegansalad #thesaladlab #yerbamatte #l #billieeilishfan #lovelife ♬ original sound - The Salad Lab

Ariana Grande bébispenótos epersalátája

Az énekesnő szintén a vegán étrend rajongója, a The Mirrornak adott interjújában pedig korábban megjegyezte: „Szilárdan hiszek abban, hogy növényi alapú, teljes értékű étrendet kell követnünk, ami nemcsak az élethosszt növeli,

de minden tekintetben sokkal boldogabb emberré is tehet.”

Ariana kedvenc salátája egy igazi nyári álom gyümölcsök és zöldségek mennyei kombinációjából.

Fotó: Getty Images

Íme a hozzávalók:

Az öntethez: 1/2 evőkanál víz | 1/2 evőkanál balzsamecet |  egy egész citrom leve | só, bors | 2 evőkanál olívaolaj
A salátához: fodros kel, bébispenót és rukkola ízlés szerint | sütőben sült tofu vagy feta | 5 db spárgaszár | maréknyi apróra vágott dió | egy marék eper apróra vágva | 1 szem datolya felkockázva

Elkészítés:

  1. Tedd a salátatálba az öntethez szükséges hozzávalókat, és alaposan keverd össze őket!
  2. Mosd meg a spenótot, rukkolát és fodros kelt, és keverd össze őket. Utóbbit csíkozd vékony szeletekre. A keményebb szárakat itt is felhasználhatod a saláta alapjaként.
  3. Ízlés szerint pirítsd meg a tofut, vagy ha nem szereted, morzsolj össze helyette egy kis fetát, majd keverd össze a zöldségekkel!
  4. Pirítsd meg a spárgát, darabold fel, hagyd kihűlni, mielőtt a salátástálhoz adod!
  5. Szeleteld fel az epret és a datolyát, és add hozzá a salátához, alaposan elkevergetve mindent az öntettel!
  6. Végezetül pedig koronázd meg a saláta tetejét egy marék durvára vágott dióval! 

Kiemelt kép: Getty Images