Vess véget a pazarlásnak: használd a fagyasztót!

Rengeteg kidobásra szánt étel menthető meg, ha újragondoljuk felhasználási lehetőségüket, és a fagyasztóba tesszük őket. Íme pár tipp egyenesen Jamie Olivertől!

fagyasztó

Maradék ebéd vagy vacsora
Túl sok lett a lasagne, a curry vagy a leves szerda este?  Tedd mélyhűtőbe az ételt, és címkézd fel a műanyag dobozt, hogy tudd, mivel állsz szemben, ha legközelebb kinyitód az ajtót.  Ha hétvégén nincs kedved főzni, csak gondolj arra, mi lapul a fagyasztóban.

Zöldségek
Ha eddig azt hitted, a fagyasztott zöldség kevésbé tápláló friss társánál, tévedsz. Nyugodtan fagyassz le szezonális, megmosott, nyers zöldségeket (a címkézést most se felejtsd el), élvezet lesz felhasználni tél közepén a frissen eltett spenótot vagy karfiolt.

Gyümölcsök
Nyáron érdemes bezacskózni, majd fagyasztóba dugni a málnát vagy az áfonyát, hogy a hűvösebb napokon is vitamindús turmixok és smoothie-k készülhessenek belőlük. Az is jó megoldás a friss gyümölcs tartósítására, ha jégkockaformába tesszük, majd vízzel felöntjük őket. Remek hűsítő ízesítője lehet egy pohár víznek vagy koktélnak.

Kenyér
Nincs időd minden nap friss kenyeret venni, de szeretnél? Akkor az előre megvásárolt példányokat fagyaszd le, majd fogyasztás előtt egy éjszakán át hagyd kiengedni. Olyan lesz a pékáru, mintha épp akkor vásároltad volna. Fagyaszthatod szeletelve is, hogy később pirítósnak használhasd.

Tejtermékek
Ami biztosan ehető/iható marad fagyasztás után is: tej, kemény sajt és tojásfehérje. A tej a kenyérhez hasonlóan egy éjszaka alatt felenged, a sajt pedig fagyasztva is kitűnően reszelhető, mondjuk egy tányér forrón gőzölgő paradicsomos tészta tetejére. A megmaradt tojásfehérjéből fagyasztás-felengedés után isteni habcsók készíthető.

Friss fűszernövények, alaplevek
Itt is bátran bízzuk magunkat az alacsony hőmérséklet tartósító hatására. Bár a frissen fagyasztott petrezselyem kevésbé illik salátába, annál inkább jó lesz egy nagy adag húslevesbe. Ha utóbbiból túl sok marad, a levét szintén lefagyaszthatjuk a későbbiekre, például rizottóhoz.

Forrás, még több hasznos tipp és nyitókép: jamieoliver.com