HOZZÁVALÓK KB. 15-20 SZELETHEZ:
A tésztához: 60 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 12,5 dkg vaj/margarin, 2 evőkanál méz, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 1 dl tej
A fahéjas krémhez: 3 dl tej, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 15 dkg vaj/margarin, 1 teáskanál őrölt fahéj
A szilvás részhez: 30 dkg magozott szilva, 7 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé
1. A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, vajat/margarint kissé elmorzsoljuk. A mézet, porcukrot, tojást és tejet simára keverjük, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk.
2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, ezekből lisztezett felületen fél cm vastag, kb. 20×30 cm-es lapokat nyújtunk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük.
3. A fahéjas krémhez a tejből, cukorból, pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk, majd ha kihűlt, a lágy vajjal/margarinnal és fahéjjal kihabosítjuk.
4. A szilvás töltelékhez a magozott, darabolt szilvát egy forralóedénybe tesszük 1 dl vízzel, a cukorral és a fahéjjal. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd besűrítjük 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Az így kapott szilvatöltelékkel még melegen összetöltünk 2 lapot.
5. A fahéjas krém felét egyenletesen az egyik mézes lapra rétegezzük, majd erre helyezzük a szilvatöltelékkel már betöltött lapokat. Ennek a tetejére simítjuk a maradék fahéjas krémet, végül befedjük az utolsó lappal, és hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
6. Mikor teljesen kihűlt, a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott étcsokoládéval egyenletesen bevonjuk a tetejét.
ELKÉSZÍTÉS 75 PERC
SÜTÉS 4×6-8PERC
KALÓRIA 292 KCAL/SZELET
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós