HOZZÁVALÓK 16 DARABHOZ:
50 dkg kenyérliszt + a nyújtáshoz, 1,5 dkg friss élesztő, 1,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 1 teáskanál olaj, 3 dl víz, magvak a szóráshoz (fekete és fehér szezámmag, lenmag, napraforgómag)
A főzéshez: 1 evőkanál barna cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna
1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, sót, olajat és a langyos vizet.
2. Dagasztókaros robotgéppel alaposan kidagasztjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. A tésztát lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk.
3. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A 16 tésztadarabból zsemlét formázunk, majd az ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével átlyukasztjuk, kissé kitágítjuk a lyukat. A vízhez adjuk a barna cukrot és a szódabikarbónát, majd a bagelek mindkét oldalát 1-1 percig főzzük benne.
4. Szűrőkanál segítségével sütőpapírral bélelt sütőlemezre emeljük, megszórjuk a magvakkal. 200 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük őket 40 perc alatt. 5A kisült bageleket kihűtjük, majd szendvicset készítünk belőle. Nagyon finom, ha megkenjük krémsajttal, és sült bacont/sonkát/füstölt lazacot, salátalevelet és felkarikázott paradicsomot teszünk bele.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 172 KCAL/DARAB