HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 60 dkg marhalapocka, só, bors, 4 dkg paradicsomsűrítmény (1 kis konzerv), 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg vargánya, 2 dl száraz vörösbor, kb. 1 liter zöldségleves, 1 szál rozmaring, 2 darab babérlevél, néhány szál újhagyma
#noklapjahu
1. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon dinsztelni kezdjük. Hozzáadjuk a felkockázott húst, sózzuk, borsozzuk, azt is lepirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsomsűrítményt, a finomra vágott fokhagymát, a feldarabolt gombát.
2. Mikor elfőtte a levét, felöntjük a vörösborral. Hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon, majd felöntjük a zöldséglevessel. Beletesszük a fűszereket, lefedjük, kb. 2 órán keresztül főzzük, ezalatt teljesen megpuhul a hús.
3. Időnként nézzünk rá, nehogy elfőjön a leve, ez esetben pár dl vízzel pótoljuk. Ellenőrizzük többször is a sósságát, fűszerezettségét. A végén pörköltszerű állagot kapunk. Az újhagymát felkarikázzuk, tálaláskor a ragura szórjuk. Friss kenyérrel, főtt burgonyával, galuskával kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 423 KCAL/ADAG
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Kiszler János