Tökéletes választás ráérős reggelekre ez a fahéjas csiga, mely nem csak a gyerekek kedvence lehet. Nem kell félni a kelt tésztától, Urbán Gábor receptje könnyen elkészíthető, és nagyon mutatós desszertet kapunk, ha megszórjuk a tetejét jégcukorral.

37_fahejas_csak kep

HOZZÁVALÓK 15 DARABHOZ:
A tésztához: 8 dkg porcukor 2 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 55 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1 teáskanál só, 10 dkg margarin, 1 tojás
A töltelékhez: 8 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj
A díszítéshez: 5 dkg jégcukor

1. A langyos, porcukorral elkevert tejben felfuttatjuk a morzsolt élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a puha margarinnal. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojást, majd sima tésztává dagasztjuk. Lefedjük, meleg helyen fél óra alatt duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a puha margarint habosra keverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd félretesszük.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 50×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tölteléket elkenjük rajta.
4. A keskenyebb felénél kezdve szorosan feltekerjük, majd 15 egyenlő nagyságú korongot vágunk belőle. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük a csigákat, és még 20 percig meleg helyen kelesztjük őket.
5. Sütés előtt megszórjuk jégcukorral, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 10-12 PERC
KALÓRIA: 317 KCAL/DARAB

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós