HOZZÁVALÓK EGY 30 CM ÁTMÉRŐJŰ FORMÁHOZ:
A tésztához: 20 dkg liszt + a nyújtáshoz, 12 dkg vaj/margarin, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája
A töltelékhez: 80 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héja, 1 evőkanál búzadara, 1 tojás, 20 dkg baracklekvár
A tojáshabhoz: 4 tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor
1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal/ margarinnal és a porcukorral, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A cipót befóliázva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
2. A piteforma alját sütőpapírral kibéleljük, a tésztát lisztezett munkalapon akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát, és az oldalára is jusson.
3. Sütőpapírral fedjük a linzerlap tetejét, majd rizst vagy babot öntünk bele súlyként (ez azért kell, hogy ne hólyagosodjon fel a tészta). 170 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük, majd eltávolítjuk róla a nehezéket. Még 5 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. A töltelékhez alaposan összekeverjük a túrót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a búzadarát és az egész tojást. Az elősütött pitét megkenjük 2 evőkanál baracklekvárral, egyenletesen belerétegezzük a tölteléket.
5. A tojáshabhoz kemény habbá verjük a fehérjéket a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot.
6. Sima csöves nyomózsákba töltjük a habot, és megdíszítjük vele a pite szélét. 150 ºC-os előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A közepére kanalazzuk a maradék baracklekvárt.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 20 + 10-12 PERC
KALÓRIA: 4468 KCAL/EGÉSZ TORTA
A Nők Lapja Konyha Desszert 2016/1. számában még több variációt találsz a Rákóczi-túrósra, és még néhány klasszikus süteményre.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre