Te is tehetsz az ételpazarlás ellen! Eláruljuk, hogyan

Vajon mennyit pazarol az ember, ha ételről van szó? Mi lenne, ha inkább azt kérdeznénk, mennyit takaríthat meg? Ha kíváncsi vagy, mit tehetsz azért, hogy minél kevesebb élelmiszer menjen kárba, olvass tovább!

etelpazarlas

A boltban:

  • Az egyik legfontosabb, hogy tudatosan vásárolj. Otthon tervezd meg a menüt, ellenőrizd, hogy mi hiányzik, azokról pedig készíts listát. A boltban így céltudatosabban tudsz haladni a sorok között, és kevesebb rá az esély, hogy engedd magad befolyásolni.
  • Ne vásárolj meg valamit, vagy többet valamiből csak azért mert akciós, ha tudod, hogy úgysem fogy el! Gondolj csak bele, ha kidobod, hiába volt akciós, te akkor is ráfizettél.
  • Gyümölcs- és zöldségfélékből érdemes maximum 3 napi adagot vásárolni. A boltokban keresd azokat a termékeket, amelyek nem annyira szépek és kívánatosak, mint a többi. Az ízük ugyanolyan, mint a többié, remekül felhasználhatod, és így segítesz abban, hogy ne a kukában végezzék.
  • Figyelj a lejárati időre! Ha tudod, hogy csak később szeretnéd felhasználni az adott élelmiszert, akkor válassz olyat, amelynek hosszabb a szavatossági ideje. Ha pedig még ma vagy holnap szeretnéd megfőzni, akkor nyugodtan válaszd a leakciózott, közeli lejáratú termékeket. Gondoltad volna, hogy Dániában még üzletet is nyitottak, ahol ilyen élelmiszereket vásárolhatsz olcsóbban?

Otthon:

  • Vezesd egy naplóban, hogy miket dobsz ki. Ez nagy segítség lesz az újabb bevásárlás alkalmával.
  • Ha úgy tűnik, hogy hamarosan megromlik a zöldség vagy gyümölcs, akkor főzd meg, vagy használd fel így nyerhetsz még egy kis időt. Köretnek, kompótnak, salátának, pürének még felhasználható, de akár le is fagyaszthatod.
  • Néha tarts bevásárlás nélküli napokat, és használd fel azokat a dolgokat, amik otthon vannak! Légy nyitott és bátor, ha főzésről van szó, kísérletezz a konyhában, hiszen a maradék ételekből jó tésztasaláta vagy rakott étel készülhet. Jamie Oliver is remek recepteket mutat a maradékokból.
  • Ha mégsem tudsz mit kezdeni a megmaradt kész étellel, még mindig van rá mód, hogy ne pazarold el: tedd le olyan helyeken, ahol hajléktalanok járnak, például nagyobb buszmegálló, metró aluljárók, stb.
  • Használj fel mindent főzés közben! Ne zavarjon, hogy csak fél kiló gombát ír a recept, neked pedig kicsit több van otthon. Bátran tedd bele az ételbe, nem fogja elrontani. Ilyenkor mindig gondolj arra, hogy fel tudod-e még használni, ha meghagyod. Ha mégis megmaradna a zöldség és a gyümölcs, akkor ajánld fel, például a környezetedben élő gazdáknak, az állataik még boldogan megeszik ezeket.
  • Ha van rá lehetőséged, akkor komposztálj, esetleg keress egy ismerőst, aki tud neked ebben segíteni.
  • A húsokat fagyaszd kisebb porciókban, és egyszerre csak annyit olvassz ki, amennyit biztosan felhasználsz. Itt szuper tippeket találsz az ételek tárolásáról.
  • Rendezd át a hűtődet: kerüljenek előre a régebbi, a lejárat közelében lévő termékek, hátra pedig a frissebbek, így biztosan elfogy majd minden.
  • Ügyelj arra, hogy a hűtőd 1-5 °C között működjön, így nem romlanak el olyan hamar az élelmiszerek. Persze figyelj a tisztaságra is!

Étkezés közben:

  • Próbálj annyi ételt kiszedni a tányérodra, amennyit meg is eszel! Kezd először kisebb adaggal, ami biztosan elfogy, utána még szedhetsz, ha éhes maradtál.
  • Az étteremben kérj kisebb adagot, vagy csomagoltasd el az ételt, ha nem etted meg. Becslések szerint egyébként az élelmiszerpazarlás 10 százaléka az éttermekben a vendégek által el nem fogyasztott fogásokból származik. Ha nem egyedül vagy, akkor oszd meg társaiddal, amit meghagytál!
  • Ne használj tálcát a gyorséttermekben! Furcsának tűnhet, de remek trükk a pazarlás ellen, ugyanis tálca nélkül nem tudsz több ételt elvinni, mint amennyit megeszel.

 

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Tinkstock