Narancs
Talán be sem kell mutatni ezt a C-vitamin-bombát: egy közepes méretű fedezi a szükségleted 130%-át, és még káliumot is tartalmaz. Egészséges receptek alapanyagaként is tökéletes, próbáljátok ki például a túrós zabpalacsintához!
Retek
Tavasszal az egyik nagy kedvenc a retek, nem hiába, hiszen nemcsak finom, de tápláló is. A C-vitamin mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán és vas is. Jótékony hatással van az emésztésre, az érfalakra, illetve a bőrproblémákra.
Grapefruit
Egy másik magas C-vitamin tartalmú gyümölcs a grapefruit, amit alacsony kalóriatartalma miatt előszeretettel alkalmaznak diéták során is. Kifacsarva, magában is fogyaszthatod, de gyümölcssalátákban is remekül megállja a helyét.
Medvehagyma
Te is imádod pogácsában vagy levesnek? Érdemes is fogyasztani, ugyanis segíti az emésztőrendszer működését, vérnyomáscsökkentő és C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét.
Kivi
A kivi fogyasztásával szintén feltöltheted C-vitamin raktáradat, emellett káliumot, étkezési rostokat, nyomelemeket, K- és E-vitamint is tartalmaz. Ez a kis gyümölcs tehát ügyesen segít, hogy szervezeted ellenállóbb legyen és csontjaidat is erősíti.
Spenót
Szuperételként is emlegetik, hiszen magas az antioxidáns tartalma, tápanyagban gazdag, sok rost és C-vitamin is van benne. Kívül-belül segít megújítani a tested, ráadásul a stressz ellen is bevethető. Fogyaszd minél többször, krumplival és sajttal párosítva! Süthetsz belőle például finom pitét!
Brokkoli
A- és C-vitamint is találsz benne, illetve káliumot, étkezési rostot és fehérjét. Ráadásul a kalóriák miatt sem kell aggódnod. Párolva vagy főve, köretnek, levesnek és főételnek is kitűnő.
Sárgarépa
Azt valószínűleg tudod, hogy a sárgarépa tele van A-vitaminnal, ami a szemednek és a bőrödnek is nagyon hasznos, emellett az immunrendszered is erősíti és véd a baktériumok ellen. Nyersen is fogyaszthatod, de köretnek is szuper, mondjuk fűszeresen sertésszűz mellé.
Édesburgonya
Magas antioxidáns tartalmú – béta-karotin van benne, ami a sejtpusztító gyökök ellen harcol. Emellett A-vitamint, káliumot és étkezési rostokat is tartalmaz, ráadásul a kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyának. Köretnek, egytálételnek is remek, és chipset is készíthetsz belőle.
Gomba
Gondoltad volna, hogy a gomba is gazdag B-vitamin antioxidáns- és ásványi anyag forrás? Ezek mind segítenek, hogy ellenállóbb legyél a betegségekkel szemben – influenza idején nyugodtan alkalmazhatod. Ha már a megfázást említettük, a tápláló és forró csirkelevesbe remekül illik.
Fotók: Thinkstock, Pinterest