- Körömvirág: csak a szirma ehető, ami nyers és főtt fogásokban is remek. Sőt, sáfrány helyett is használhatjátok, például ebben a krémes paprikalevesben, hiszen szépen megszínezi az ételeket. Bátran válasszátok levesek, desszertek és tojásételek fűszerezéséhez – a snidlinges „császármorzsát” például feldobhatjátok vele.
- Pitypang vagy gyermekláncfű: Nem csak bor készíthető belőle, zsenge levelei nagyon ízletesek, ráadásul jó hatással vannak az emésztésre is. Elkészíthetitek főzeléknek, de bármilyen salátát könnyedén feldobhattok vele, képzeljétek csak el ebben a sütőtökös lencsesalátában!
- Sásliliom: Ez a virág nemcsak csodaszép, de finom is, ráadásul minden része ehető. Íze a friss salátához hasonlít, de enyhén édes. Virága tölthető, szirmait salátákba és desszertekhez ajánljuk, illetve 5–8 cm hosszú hajtásait tavasszal spárga helyett is fogyaszthatjátok.
- Árvácska: Virága enyhén mentolos ízű, főként édességekhez ajánlott, esetleg előételnek, de dekorációnak is tökéletes, mondjuk a málna mellé a csokitortára.
- Kankalin: Nyugodtan fogyaszthatjátok minden részét salátákba, mézes illatú virágát pedig akár kandírozhatjátok is. Remekül mutat egy-egy sütemény vagy torta tetején, például a csokis-narancsos tortához remekül passzol a kankalin színe.
- Orgona: Gondoltátok volna, hogy a csodás kis lila virágokból finom levest is készíthettek? Emellett megbolondíthatjátok vele az ecetet, ami remekül illik salátákhoz, a süteményekhez pedig összedobhattok egy kis orgonás cukorkeveréket, mondjuk a Dobos kuglóf mellé.
Szöveg: B. Cs. A.
Fotók: Pinterest