Tudjátok már, hogy milyen édes meglepetéssel készültök az anyukátoknak és a nagymamátoknak anyák napja alkalmából? Ha nem, akkor adunk néhány tippet, amit érdemes kipróbálni!

Lisztmentes epres csokoládétorta

A tavasz jegyében elsőként egy olyan torta receptjét hoztuk el, amely ömlesztve van a szezon sztárjával: az eperrel. Ráadásul még azok is fogyaszthatják, akik lisztérzékenységben szenvednek, vagy fogyókúráznak, ugyanis ez a sütemény minden ízében egészséges.

23

HOZZÁVALÓK 16 SZELETHEZ:

6 tojás | 10 dkg nyírfacukor | 10 dkg étcsokoládé | 10 dkg darált mandula | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | fél csomag sütőpor | 10-15 dkg eper

1. A piskótához kézi mixerrel lágy habbá verjük az egész tojásokat a nyírfacukorral, majd hozzákeverjük a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott étcsokoládét. Végül hozzáforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert darált mandulát.

2. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, a tetejére egyenletesen rászórjuk a felkockázott epret.

3. 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

ELKÉSZÍTÉS: 25 PERC
SÜTÉS: 35-40 PERC

A receptet a Nők Lapja Konyha 2016. áprilisi számában találjátok több lisztmentes süteménnyel egyetemben.

Mogyorós tejcsokoládé trüffel

HOZZÁVALÓK 20 KISEBB GOLYÓHOZ:

20 dkg tejcsokoládé | 1,5 dl habtejszín | 4 evőkanál darált török mogyoró | mogyorókrokant (lásd cikkünkben) a beforgatáshoz

1. A tejszínt felmelegítjük, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne, simára keverjük. Beleforgatjuk a darált mogyorót, majd a masszát hűtőben kihűtjük, míg megszilárdul.

2. Hideg kézzel kisebb golyókat formálunk belőle, majd a mogyorókrokantba hempergetjük őket.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA 169 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha és a Nők Lapja Desszert korábbi számaiban jelent meg.

Karamelles-nugátos-mogyorós szelet

Azoknak az édesanyáknak, akik képtelenek ellenállni egy jóféle, minőségi csokoládénak, a házi készítésű karamelles, nugátos-mogyorós szeletet ajánljuk, amihez még a sütőt sem kell bekapcsolni.

37_foto

HOZZÁVALÓK (25X20 CM-ES TEPSIHEZ):

A karamelles réteghez: 40 dkg kristálycukor | 1,5 dl habtejszín | 15 dkg vaj/margarin | 20 dkg sótlan földimogyoró
A nugátréteghez: 15 dkg keményítőszirup | 15 dkg kristálycukor | 1 dl víz | 1 tojásfehérje | 10 dkg mogyoróvaj
A bevonathoz: 20 dkg tejcsokoládé

  1. A karamellréteghez megkaramellizáljuk a cukrot egy világos aljú lábosban, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felmelegített tejszínt és vajat/margarint. Belekeverjük a mogyorót, majd egyenletesen elnyomkodjuk egy magas falú, 25×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben. Félretesszük hűlni.
  2. A nugátos réteghez egy forralóedénybe tesszük a keményítőszirupot, a cukrot és a vizet, felforraljuk, majd a forrástól számítva 3-4 percig forraljuk (amíg sűrűn gyöngyözik, kb. 130 ºC).
  3. Közben habbá verjük a tojásfehérjét, majd hozzácsorgatjuk a kész cukorszirupot, végül belekeverjük a forróra melegített mogyoróvajat. A nugátot a mogyorós karamellrétegre kenjük.
  4. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ha kihűlt, a nugátos oldalát bevonjuk a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott tejcsokoládé felével (azonnal megköt), majd megfordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a másik felét is bevonjuk a csokoládéval. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk, majd felszeletelve kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 7239 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha és a Nők Lapja Desszert korábbi számaiban jelent meg.

Szöveg: D. A.

Recept: Urbán Gábor, Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője, Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője

Fotó: Acsai Miklós, Vrábel Kriszta, Nagy Tünde