Ha a Rákóczi-túrós nagy kedvencetek, akkor a pohárkrémnek elkészített változatában sem fogtok csalódni.

01

HOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZ:

A tésztához: 15 dkg liszt | 10 dkg vaj/margarin | 5 dkg porcukor | 1 tojássárgája
A túrókrémhez: 20 dkg túró | 6 dkg cukor | 1 citrom leve és héja | 1 csomag vaníliás cukor | 4 dl hideg habtejszín | 20 dkg baracklekvár
A tojáshabhoz: 1 tojásfehérje | 3 dkg kristálycukor | 3 dkg porcukor

1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal/ margarinnal és a porcukorral, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A cipót befóliázva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. Fél cm vastag, kb. 20×30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Kihűtjük, összetörjük.

3. A krémhez összekeverjük a túrót, a cukrot, a citrom levét és héját és a vaníliás cukrot. Beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.

4. A krémet, az összetört linzert és a baracklekvárt kelyhekbe rétegezzük.

5. A tojáshabhoz kemény habbá verjük a fehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot. Sima csöves nyomózsákba töltjük a habot, és cseppformákkal díszítjük a kelyheket. A habot szakácsfáklyával megkaramellizáljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 618 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/1. számában jelent meg, több, hasonlóan újratöltött klasszikus társaságában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre