Avokádó
Itthon még mindig kevéssé elterjedt a tányérokon, pedig igazi aduásznak számít, hiszen A-, B-, C- és D-vitamin tartalma mellett ásványi anyagokban is gazdag, és nagy mennyiségben található benne kálcium, valamint magnézium. Bátran használhatjátok akár a diéta során is, mert a benne lévő olajok csökkentik az étvágyat és segítenek a felvett tápanyagok hasznosításában. Kitűnő alapanyag salátákba vagy egy gyors és korai vacsorához, hiszen a nyugodt alváshoz is hozzásegít.
Áfonya
Arról már írtunk, hogy az áfonya szuper agyserkető, de emellett még számos jótékony hatása van. Rengeteg betegség ellen hasznos, hiszen magas az antioxidáns tartalma, segít megőrizni a bőr egészségét, de a szívre és az erekre is vigyáz. A legjobb nyersen fogyasztani, például olyan szuper reggelihez is felhasználhatjátok, mint amilyen ez a chiapuding.
Cékla
A cékla nemcsak csodás színt kölcsönöz az ételeknek, de az egészségre is kitűnő hatással van. Antioxidáns tartalmának köszönhetően megelőzi a rákos sejtek kialakulását, javítja az állóképességet és csökkenti a vérnyomást is. Felejtsétek el ezt a mennyei ízű ételt savanyúságként, inkább egyetek belőle sokat salátákban vagy fogyasszátok levesként, gyömbérrel és kókusztejjel párosítva.
Zabpehely
A legjobb jó szénhidrát a zabpehely! Ha nem hiszitek, próbáljátok ki laktató smoothie hozzávalójaként, vagy egy ínycsiklandó áfonyás morzsasütibe. Mivel segít a glükóz lassú felszívódásában, reggelire különösen érdemes fogyasztani, melynek eredménye a hosszú távú jóllakottságot érzése és a majd’ egész napon át tartó energia. Rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre és csökkenti a koleszterinszintet is.
Málna
Mindjárt itt a málnaszezon, használjátok ki! A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan antioxidánsban és C-vitaminban gazdag, ráadásul az A- és B-vitamin tartalma is kimagasló. Vértisztító, gyulladáscsökkentő hatású és segít a szervezet hidratálásában. Nyersen a legfinomabb, de ha engednétek a csábításnak és bűnöznétek egy kicsit, próbáljátok ki ezt a csokoládés málnatorta-receptet is!
Mandula
Az olajas magvak közül az egyik legjobb választás a mandula, ami tele van E-vitaminnal, serkenti az emésztést, erősíti a csontokat és kálium-tartalma miatt a mindennapi stressz leküzdésében is nagy segítség. Ha nem csak magában nassolnátok, akkor próbáljátok ki az olasz borsos kenyérke receptjét, amibe még a szintén hasznos diót és török mogyorót is beletettük.
Rebarbara
Ez az élénk színű tavaszi zöldség tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Vér- és vesetisztító hatású, antioxidáns-forrás, gyulladáscsökkentő és természetesen jót tesz az emésztésnek is. Isteni lekvárt, pitét készíthettek belőle, kissé savanykás íze miatt üdítő desszert-alapanyag lehet a jó időben.
Lencse
Január elsején kívül egész évben érdemes lencsét fogyasztani, magas fehérjetartalmának hála nagyon tápláló. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, alacsony kalóritartalma pedig a fogyást – diéta esetén ezért kifejezetten ajánlott, mondjuk köretként, céklával párosítva.
Fotók: Pinterest