A spárgáról úgy tartják, hogy igazi szuperélelmiszer, ami akár igaz is lehet, ha valaki a fogyasztása mellett odafigyel az életmódjára is. Most tíz olyan tulajdonságát mutatjuk be, amiért érdemes beépíteni az étrendetekbe.

Bunch of fresh green asparagus on wooden background, rustic style

  • 10 dkg spárgában körülbelül 17 kcal található, ami azt jelenti, hogy ez az egyik legkalóriaszegényebb zöldség, ugyanakkor tápanyagtartalma kiemelkedően magas.
  • A vese őre, ami jó a vesekőre. Viccet félretéve a spárga magas káliumtartalma miatt remek vízhajtó, így ha valakinek veseproblémája van, akkor érdemes gyakran fogyasztania a zöldséget.
  • Vízhajtó hatása felfázás esetén sem lebecsülendő.
  • A benne található aszparaginsav feloldja a túlzott húsfogyasztás következtében kialakult húgyköveket.
  • Lúgosító hatása elősegíti a máj méregtelenítését, és egyben a vért is tisztítja. Ez a tulajdonsága a bőrre is hatással van, segít a pattanások és az ekcéma eltüntetésében.
  • Fogyasztása hatással van a legtöbb belső elválasztású mirigyre, többek között az agyalapi, a pajzs- és a tobozmirigyre, valamint a mellékvesékre.
  • Folsavban is bővelkedik (10 dkg spárga fedezi a napi folsavszükségletünket), aminek elsősorban a születési rendellenességek kiküszöbölésében van kiemelkedő szerepe, de mivel a szívproblémák kialakulását is csökkenti, ezért a zöldség nem csak kismamáknak ajánlott.
  • Folyamatos fogyasztása mellett csökkenthető – sőt, akár teljesen megszüntethető – mindennemű reumatikus probléma.
  • Cinktartalma erősíti az érfalakat, de az agyműködésre és a libidóra is jótékony hatással van, nem véletlen, hogy afrodiziákumként is szokták ajánlani.
  • A spárga antioxidánsokban gazdag, ezért rákmegelőzés céljából is szokták ajánlani.

Ha ennek fényében ti is megkívántátok a spárgát, próbáljátok ki csirkés-spárgás penne receptünket, camembert-rel.

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock