A kakaóscsiga olyan klasszikus, amit szinte - hangsúlyozzuk, szinte! - lehetetlen megunni, de ha mégis valami másra vágynátok, akkor próbáljátok ki a kókuszos változatot!

kep06e

HOZZÁVALÓK 12 DARABHOZ:

A tésztához: 10 dkg vaj/margarin | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 kávéskanál só | 2 dl tej | 7,5 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája
A töltelékhez: 5 dkg kristálycukor | 3 tojásfehérje | 5 dkg porcukor | 10 dkg kókuszreszelék
A díszítéshez: 15 dkg étcsokoládé | 5 dkg kókuszreszelék

1. A tésztához a lágy vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, majd sima tésztává dagasztjuk. 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük.

2. A töltelékhez kemény habbá verjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukrot és a kókuszreszeléket.

3. A tésztát lisztezett asztalon 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, elkenjük rajta a kókuszos tölteléket.

4. Feltekerjük, ujjnyi széles szeletekre (csigákra) vágjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük úgy, hogy a tészta végét a csiga alá hajtjuk. Letakarva 15-20 percig kelesztjük, majd 170 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 15-18 perc alatt.

5. A kihűlt csigák tetejét vízgőz fölött felolvasztott étcsokoládéba mártjuk, végül megszórjuk kókuszreszelékkel.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 15-18 PERC
KALÓRIA: 455 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg más ízesítésű csigák és csigatorták kíséretében.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Gábor