Az egészséges: vegán datolyás kávé
Hozzávalók:
- 2 kimagozott datolya
- 1 evőkanál mandula vaj
- fél csésze erős kávé (1 csésze=2,5 dl)
- fél csésze hideg mandulatej
- fél teáskanál virágpor – opcionális
Elkészítés:
A hozzávalókat turmixgépbe öntjük, majd az egészet addig keverjük, míg homogén állagú lesz az ital. Ízlés szerint virágporral is vegyíthetjük – pohárba adagolva fogyasztjuk.
Tipp: Érdemes hideg tejjel dolgozni, ha tényleg azt szeretnénk, hogy hűsítsen, sőt, akár jéggel is feldobhatjuk az egészet.
A receptet itt találtuk.
Az alkoholos: whiskys-tejszínes jegeskávé
Hozzávalók:
- 2,5 dl hideg kávé
- 2 evőkanál whisky szirup (a whisky szirup hozzávalóit és elkészítési módját alább találjátok)
- 1 evőkanál whisky
- tört jég
- kókusztejszín hab (a kókusztejszín hab hozzávalóit és elkészítési módját alább találjátok)
- őrölt fahéj
Hozzávalók a whisky sziruphoz:
- 1 csésze barnacukor (1 csésze=20 dkg)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- fél csésze whisky (1 csésze=2,5 dl)
- negyed csésze víz
Hozzávalók a kókusztejszín habhoz:
- 2 evőkanál porcukor
- 1 konzerv kókusztej
Elkészítés:
A szirup hozzávalóit – a vanília kivonatot kivéve – tegyük egy kisebb lábosba és melegítsük fel. Akkor jó, ha a cukor már teljesen elolvadt és apró buborékok kezdenek látszódni benne. Innentől kezdve 1-2 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Végül keverjük hozzá a vanília kivonatot is.
A lehűtött konzerv kókusztejet vegyük ki a hűtőből, a húsos részét tegyük egy tálba és gépi habverővel verjünk belőle habot. Adjuk hozzá a cukrot, aztán tegyük hűtőbe addig, míg a kávé elkészül.
Egy poharat töltsünk meg jéggel. Öntsük rá a kávét, a whisky szirupot, és alaposan keverjük össze. A tetejére adagoljuk rá a kókuszhabot, végül pedig szórjuk meg az egészet fahéjjal.
Az eredeti receptért kattintsatok ide.
Az egyszerű: ír kávé kicsit másképp
Hozzávalók:
- 1 adag eszpresszó
- 1 adag ír whisky
- sűrített tej ízlés szerint
Elkészítés:
Egy eszpresszós csészébe nyomjunk kevés sűrített tejet és egyengessük el a pohár alján. Öntsük rá az eszpresszót, illetve az ír whiskyt, majd, ha nem találjuk elég édesnek, sűrített tejjel édesítsük tovább. Ez alapvetően egy erős kávé, ezért érdemes 1-2 dl hideg tejjel felönteni: így gyengébbé lehet tenni, sőt, így picit le is lehet hűteni.
A recept az i am a food blog oldalról származik.
A kulináris élvezet: thai jegeskávé
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 ml Amaretto likőr – ha alkoholos változatot készítünk
- 1 teáskanál mandula kivonat – ha alkoholmentes változatot készítünk
- 4 adag erős kávé
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál tejszín
- 2 teáskanál őrölt kardamom
- tört jég
Elkészítés:
A kardamomot keverjük bele a kávéba. Töltsük az egészet egy nagy kancsóba, majd adjuk hozzá a cukrot és az Amarettot is. Ha alkoholmentesen készítjük, értelemszerűen az Amaretto helyett a mandula kivonatot keverjük bele. Négy poharat töltsünk meg tört jéggel, majd öntsük rá a kávét, végül mindegyik tetejére adagoljunk 1-1 evőkanál tejszínt.
Ide kattintva megtalálhatjátok az eredeti receptet.
A Nők Lapja Nyárban még több finom kávékülönlegesség receptjére bukkanhattok, sőt, a kávékultúra rejtelmeibe is beavatunk titeket. Keressétek a magazint az újságárusoknál!
Szöveg: D. A.
Fotó: honestlyyum.com, howsweeteats.com, iamafoodblog.com, thecookierookie.com