Hűsítő kávékülönlegességek, amiket szívesen kipróbálnánk nyáron

Jól esne egy kávészünet, de melegben a forró kávé gondolata nem túl csábító? Abszolút egyetértünk, ezért hoztunk néhány olyan receptet, melyek felfrissítenek.

Az egészséges: vegán datolyás kávé

vegán-datolyás-kávé

Hozzávalók:

  • 2 kimagozott datolya
  • 1 evőkanál mandula vaj
  • fél csésze erős kávé (1 csésze=2,5 dl)
  • fél csésze hideg mandulatej
  • fél teáskanál virágpor – opcionális

Elkészítés:

A hozzávalókat turmixgépbe öntjük, majd az egészet addig keverjük, míg homogén állagú lesz az ital. Ízlés szerint virágporral is vegyíthetjük – pohárba adagolva fogyasztjuk.

Tipp: Érdemes hideg tejjel dolgozni, ha tényleg azt szeretnénk, hogy hűsítsen, sőt, akár jéggel is feldobhatjuk az egészet.

A receptet itt találtuk.

Az alkoholos: whiskys-tejszínes jegeskávé

whiskys-tejszínes kávé

Hozzávalók:

  • 2,5 dl hideg kávé
  • 2 evőkanál whisky szirup (a whisky szirup hozzávalóit és elkészítési módját alább találjátok)
  • 1 evőkanál whisky
  • tört jég
  • kókusztejszín hab (a kókusztejszín hab hozzávalóit és elkészítési módját alább találjátok)
  • őrölt fahéj

Hozzávalók a whisky sziruphoz:

  • 1 csésze barnacukor (1 csésze=20 dkg)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél csésze whisky (1 csésze=2,5 dl)
  • negyed csésze víz

Hozzávalók a kókusztejszín habhoz:

  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 konzerv kókusztej

Elkészítés:

A szirup hozzávalóit – a vanília kivonatot kivéve – tegyük egy kisebb lábosba és melegítsük fel. Akkor jó, ha a cukor már teljesen elolvadt és apró buborékok kezdenek látszódni benne. Innentől kezdve 1-2 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Végül keverjük hozzá a vanília kivonatot is.

A lehűtött konzerv kókusztejet vegyük ki a hűtőből, a húsos részét tegyük egy tálba és gépi habverővel verjünk belőle habot. Adjuk hozzá a cukrot, aztán tegyük hűtőbe addig, míg a kávé elkészül.

Egy poharat töltsünk meg jéggel. Öntsük rá a kávét, a whisky szirupot, és alaposan keverjük össze. A tetejére adagoljuk rá a kókuszhabot, végül pedig szórjuk meg az egészet fahéjjal.

Az eredeti receptért kattintsatok ide.

Az egyszerű: ír kávé kicsit másképp

ír-kávé

Hozzávalók:

  • 1 adag eszpresszó
  • 1 adag ír whisky
  • sűrített tej ízlés szerint

Elkészítés:

Egy eszpresszós csészébe nyomjunk kevés sűrített tejet és egyengessük el a pohár alján. Öntsük rá az eszpresszót, illetve az ír whiskyt, majd, ha nem találjuk elég édesnek, sűrített tejjel édesítsük tovább. Ez alapvetően egy erős kávé, ezért érdemes 1-2 dl hideg tejjel felönteni: így gyengébbé lehet tenni, sőt, így picit le is lehet hűteni.

A recept az i am a food blog oldalról származik.

A kulináris élvezet: thai jegeskávé

thai-jegeskávé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 ml Amaretto likőr – ha alkoholos változatot készítünk
  • 1 teáskanál mandula kivonat – ha alkoholmentes változatot készítünk
  • 4 adag erős kávé
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál tejszín
  • 2 teáskanál őrölt kardamom
  • tört jég

Elkészítés:

A kardamomot keverjük bele a kávéba. Töltsük az egészet egy nagy kancsóba, majd adjuk hozzá a cukrot és az Amarettot is. Ha alkoholmentesen készítjük, értelemszerűen az Amaretto helyett a mandula kivonatot keverjük bele. Négy poharat töltsünk meg tört jéggel, majd öntsük rá a kávét, végül mindegyik tetejére adagoljunk 1-1 evőkanál tejszínt.

Ide kattintva megtalálhatjátok az eredeti receptet.

A Nők Lapja Nyárban még több finom kávékülönlegesség receptjére bukkanhattok, sőt, a kávékultúra rejtelmeibe is beavatunk titeket. Keressétek a magazint az újságárusoknál!

Szöveg: D. A.

Fotó: honestlyyum.com, howsweeteats.com, iamafoodblog.com, thecookierookie.com