HOZZÁVALÓK 8 DARABHOZ:
A bucihoz: 50 dkg liszt | 1 tojás + 1 a kenéshez | 2 evőkanál olívaolaj | 2 evőkanál cukor | 1 teáskanál só |5 dkg vaj | 2 dl tej | 2,5 dkg friss élesztő | szezámmag a szóráshoz
A húspogácsához: 1 kisebb fej vöröshagyma | 1 gerezd fokhagyma | 50 dkg darált marhahús | só, frissen őrölt bors | 2 evőkanál Worcestershire-szósz | 1 evőkanál mustár | só, frissen őrölt bors
Az összeállításhoz: salátalevelek | kígyóuborka, felkarikázva | paradicsom, felkarikázva | mustár/ketchup ízlés szerint
1. A bucihoz a lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojást, az olajat, a cukrot és a sót, valamint a lágy vajat. Rámorzsoljuk az élesztőt, majd a langyos tejet hozzáöntjük, és kézzel vagy géppel kidagasztjuk, míg fényes lesz és elválik az edény falától. Letakarva a duplájára kelesztjük.
2. Átgyúrjuk, 8 egyforma részre osztjuk, majd zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral borított tepsire tesszük, és további 15-20 percig kelesztjük. A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, majd 180 ºC-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 25 perc alatt.
3. A húspogácsához a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük. A darált húst összedolgozzuk az összes hozzávalóval, majd 8 darab húspogácsát készítünk belőle.
4. Serpenyőben először magas hőfokon kérget sütünk a húsokra 3-3 perc alatt, majd alacsony lángon (vagy 180 ºC-os sütőben) 3 perc alatt készre sütjük. (Aki nem szereti véresen, süsse 5-6 percig).
5. A kisült bucit félbevágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk a belső oldalát. Salátát, uborkát, húspogácsát, paradicsomot pakolunk bele, ketchuppal és/vagy mustárral ízesítjük.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 25 PERC
KALÓRIA: 489 KCAL/DARAB
A receptet a Nők Lapja Konyha 2016. július-augusztusi találjátok, ahol több ötletet is adunk a hamburger felturbózására.
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője