Dupla „M”: mangós-málnás jeges tea
Hozzávalók:
- 6 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
- 6 filter fekete tea
- 2 csésze mangó gyümölcslé vagy mangó püré – helyettesíthető más gyümölcslével
- 2 csésze málna – akár fagyasztott is
- 1,5 csésze frissen felszeletelt mangó
- méz ízlés szerint
- mentalevelek ízlés szerint
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, majd ráöntjük a teafilterekre, és állni hagyjuk 3-5 percig, attól függően, mennyire erős teát szeretnénk – ezután eltávolítjuk a filtereket. A teához hozzákeverjük a mangólevet, illetve ízlés szerint a mézet is. Tegyük bele a mangó szeleteket, majd az egészet hűtsük le. Végül, tálalás előtt keverjük hozzá a mézet, illetve mentával ízesítsük.
Az eredeti recept innen származik.
Színkavalkád: hibiszkuszos-bazsalikomos jeges tea
Hozzávalók:
- 5 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
- 1 citromfű szár, vékonyra szeletelve
- háromnegyed csésze friss bazsalikom
- fél csésze szárított hibiszkusz
- negyed csésze méz
- negyed csésze frissen facsart lime lé
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a citromfüvet, a mézet, a hibiszkuszt és a bazsalikomot. Lefedjük és 20 percig hagyjuk ázni. Átszűrjük az egészet egy kancsóba, aztán belekeverjük a lime levét. Ha szükséges, mézzel még édesíthetjük. Lehűtjük, utána pedig citromfű szárral vagy bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.
Itt találjátok az eredeti, angol nyelvű receptet.
Citrusos szomjoltó: narancsos jeges tea
Hozzávalók:
- 7 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
- 4 fekete tea filter
- 4 mentalevél
- 2 nagy narancs
- 2 teáskanál narancsvirágvíz – ez narancslével is helyettesíthető
- negyed csésze cukor
Elkészítés:
A teafiltereket és a cukrot tegyük egy hőálló kancsóba, majd öntsük rá a forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni 10-15 percig – bátran lehet ilyen hosszan hagyni, mert ekkora vízmennyiségben ez a filter még mindig csak közepes erősségű lesz –, majd távolítsuk el a filtereket. Keverjük hozzá a narancsvirágvizet, a felszeletelt narancsokat, és a mentát. Hűtsük le a teát, majd szervírozzuk jéggel teli poharakban. A megmaradt narancsszeletekkel és esetleg mentával díszítsük.
A receptet a Bonappetit.com oldalon találtuk.
Rózsaszín hűsítő: hibiszkuszos-rózsás jeges tea
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 2 fekete tea filter
- 2 teáskanál rózsavíz
- egyharmad csésze méz (1 csésze 2,5 dl)
- negyed csésze szárított hibiszkusz vagy 3 hibiszkuszos ízesítésű teafilter
- citromszeletek ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy kannába vagy hőálló edénybe beletesszük a szárított hibiszkuszt – vagy a filtert – és a fekete teát. Vizet forralunk és beleöntjük az edénybe. Hagyjuk negyed órát ázni, majd eltávolítjuk a filtereket, és mézzel ízesítjük. Ha szárított hibiszkusszal dolgozunk, leszűrhetjük a teát, de akár benne is hagyhatjuk a virágát. Hűtsük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután kerüljön bele a rózsavíz. Mivel ez így nagyon édes lesz, mindenképpen jéggel töltött pohárba szolgáljuk fel, hogy kicsit visszafogottabb legyen az íze, sőt, akár egy kis szódával is rásegíthetünk. Ízlés szerint citromszeletekkel díszítsük.
A receptet itt találtuk.
Tea egy személyre: gyömbéres-mentás zöld tea
Hozzávalók:
- 45 g friss vagy szárított gyömbér
- 5 teáskanál zöld tea
- 3 szelet lime
- 1 liter víz
- 1 kis marék mentalevél
- 1 teáskanál méz
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, de csak körülbelül 60-90°C-ra, majd ráöntjük a zöld teára. Hagyjuk ázni 1-4 percig, majd szűrjük át. Ha nincs otthon szárított zöld tea, dolgozzunk 2-3 teafilterrel. Adjuk hozzá a gyömbért a teához, majd a mézet is és hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a lime-ot, majd öntsük a teát egy kancsóba és tegyük hűtőbe. Fogyasztás előtt negyed órával szórjuk bele a mentát, ezután jégkockákkal telerakott pohárban tálaljuk.
Az eredeti recept innen származik.
Szöveg: D. A.
Fotó: dinneratthezoo.com, halfbakedharvest.com, bonappetit.com, mattersofthebelly.com, kraut-kopf.de