A kakaós csiga a maga műfajában verhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet kísérletezni hasonló "csigás" finomságokkal.

kep07e

HOZZÁVALÓK EGY 24 CM ÁTMÉRŐJŰ FORMÁHOZ:

1 adag hajtogatott élesztős tészta – lásd korábbi receptünknél
A töltelékhez: 5 dkg vaj/margarin, olvasztva| 50 dkg magozott szilva | 10 dkg cukor | 1 teáskanál őrölt fahéj
A szószhoz: 20 dkg magozott szilva | 20 dkg szilvalekvár | 1 kávéskanál őrölt fahéj

1 Az alapreceptben megadottak alapján elkészítjük a hajtogatott élesztős tésztát.

2 Lisztezett asztalon fél cm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát, megkenjük az 5 dkg olvasztott vajjal/margarinnal. Megszórjuk a felkockázott szilvával és fahéjjal kevert cukorral.

3. Feltekerjük, 2 ujjnyi széles szeletekre (csigákra) vágjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm átmérőjű tortakarikába rakjuk, ahol érintkeznek egymással, megkenjük olvasztott vajjal/margarinnal.

4. Letakarva 30-35 percig kelesztjük, majd 165 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

5. A szószhoz forrásig hevítjük a felkockázott szilvát, a szilvalekvárt és a fahéjat. Hidegen vagy melegen tálaljuk a csigák mellé.

ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + PIHENTETÉS, KELESZTÉS
SÜTÉS: 35-40 PERC
KALÓRIA: 5130 KCAL/CSIGATORTA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, ahol a „csigaszeretők” igazi Kánaánra bukkanhatnak.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre