HOZZÁVALÓK 12 ADAGHOZ:
A tésztához: 10 dkg vaj/margarin | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 kávéskanál só | 2,5 dl tej | 7,5 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája
A töltelékhez: 15 dkg kókuszreszelék | 5 dkg cukor | kb. 10 dkg vaj/margarin
A sodóhoz: 30 dkg vegyes erdei gyümölcs | 2 dl víz | 5 dkg cukor | fél csomag vaníliás pudingpor
1. A tésztához a lágy vajat/margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük.
2. Kissé átgyúrjuk a tésztát, majd lisztezett munkalapon 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. 2-2,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
3. A töltelékhez összekeverjük a kókuszt és a cukrot. Egy 20×30 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, belerétegezzük a tésztakorongokat úgy, hogy közben olvasztott vajat/margarint kenünk, és kókusztölteléket szórunk a rétegek közé.
4. Letakarva 15-20 percig kelesztjük. 165 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
5. A sodóhoz forrásig hevítjük az erdei gyümölcsöt 1,5 dl vízzel és a cukorral, majd botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük a maradék fél dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Hidegen vagy melegen tálaljuk az aranygaluskával.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 35-40 PERC
KALÓRIA: 457 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, ahol több alternatívát is találtok az aranygaluska elkészítésére.
Szöveg: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre