HOZZÁVALÓK KB. 10-12 DARABHOZ:
A tésztához: 10 dkg vaj/margarin | 1 dl víz | 1 dl tej | csipet cukor csipet só | 13 dkg liszt | 3-4 tojás
A krémhez: 20 dkg szeder (fagyasztott) | 2 dl + 2 evőkanál víz | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 6 dl hideg habtejszín, habbá verve | 1 csapott kávéskanál zselatinpor
1. A tésztához lábosban forrásig hevítjük a vajat/margarint, a vizet, tejet, cukrot és sót, majd hozzákeverjük a lisztet. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 1 percig főzzük. A tűzről levéve annyi tojást keverünk bele (3-at vagy 4-et) hogy szálpróbát tudjuk húzni belőle: beleteszünk 3 tojást, majd veszünk egy kis tésztát a hüvelyk- és mutatóujjunk közé, szétnyitjuk. Ha nem szakad szét a tészta, hanem egy vékony szálat tudunk húzni belőle, akkor jó. Ha elszakad, akkor még egy tojást teszünk bele.
2. A tésztából sütőpapírral fedett tepsire, nagy csillagcsöves nyomózsákból kb. 5-6 cm hosszú rudakat nyomunk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd kihűtjük őket. Fontos, hogy a sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütő ajtaját.
3. A krémhez lábosba tesszük a szedret 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot, majd a forrástól számítva kb. 1 percig forraljuk. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral.
4. Ha kihűlt a krém, hozzáforgatjuk a felvert tejszínhab felét és a 2 evőkanál vízben megduzzasztott, majd mikróban forróra melegített zselatint.
5. A kihűlt fánkokat félbevágjuk, csillagcsöves nyomózsákból betöltjük a szedres krémmel, illetve a tejszínhab másik felével.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC
SÜTÉS: 20-25 PERC
KALÓRIA: 323 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha július-augusztusi számában jelent meg, még több gyümölcsös sütemény társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós