Moqueca
Ha egy szóval kéne összefoglalnunk, mi ez az étel, akkor azt mondanánk, hogy halászlé, de kész szerencse, hogy egy egész bekezdés a rendelkezésünkre áll, ugyanis a moqueca sokkal több egy egyszerű hallevesnél. A tenger gyümölcseiből, kókusztejből, paradicsomból, paprikából készülő fogás egy pörköltszerű étel, ami rizzsel összekeverve laktató főétellé varázsolható. Ide vele!
Brigadeiros
A brigadeirost leginkább a mi kókuszgolyónkhoz tudnánk hasonlítani, hiszen az édes golyóbisokba kakaó, tej és vaj is kerül, ahogyan a kókuszos finomságba is. Persze ennek nem keksz az alapja, hanem maga a kakaópor, amit összegyúrás után csokiforgácsban hempergetnek meg, de mi látatlanban is azt gondoljuk, hogy ettől nem rosszabb, mint a magyar kedvenc, sőt… :)
Pão de queijo
A sajt és a kenyér külön-külön is isteni, de ha a kettő együtt kerül a tányérra, az egyenesen mennyei! A pão de queijo nem más, mint egy sajtos kenyérféle, amelyet leggyakrabban reggelire fogyasztanak, de gyakorlatilag uzsonnára és vacsorára is kiváló. A kívül ropogós, belül puha és rágós bucik tápióka lisztből, tojásból és Minasból készülnek (ez egy tehéntejből készült sajtfajta), vagyis azok is fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek.
Acarajé
Ha nem számít a kalória, akkor érdemes az acarajét is kipróbálni, ugyanis az olajban sült pogácsaféle, fekete szemű borsóval, pálmaolajjal és hagymával, valamint garnélarákkal igazi ínyencségnek számít, amelyet általában valamilyen fűszeres szósszal vagy pürével tálalnak.
Quindim
A quindim nem csupán egy puding. A fényes, sárga édesség egy tojásból, cukorból, kókuszból és vajból készülő pirított finomság, aminek a neve szó szerint csemegét jelent. Annak ellenére, hogy feltapad a szájpadlásra, egy mesés édességről van szó, melyet a holland tojássárgás sütemények ihlettek.
Feijoada
Ha a csirke- vagy gombapaprikást már unjátok, jól figyeljetek: a fejioada egy fekete babból, kolbászból és sertéshúsból – csülökből, fülből és egyéb disznóságokból – készülő egytálétel, amit 24 órán keresztül készítenek, ugyanis a babot be kell áztatni, a sertéshúst pedig sótalanítani kell hozzá. Különlegessége, hogy az éttermekben csak szerdán és szombaton lehet ilyet rendelni és rendszerint cachaçaval – egyfajta szeszes ital – tálalják, hogy megkönnyítse a nehéz étel megemésztését.
Sült falatkák
A brazilok verhetetlenek, ha sörkorcsolyáról van szó. A ropogós tésztába töltött olvadt sajt vagy darált hús, melyet gyakran sózott tőkehallal fogyasztanak, garantáltan tompítja az alkohol hatását.
Szöveg: D. A.
Fotó: Thinkstock, manisnacks.com, relax-with-dax.co.za