Szüreti időben tokaji aszús kacsamell jár ebédre

Ősszel minden a szüretről és a borokról szól, tehát következzen egy különleges recept, tokaji aszúval!

18e

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

80 dkg filézett pecsenyekacsamell | 24 szelet bacon | kevés olaj | 1 evőkanál méz | 15 dkg arany mazsola | 3 dl tokaji aszú | 1 dl szőlőlé | 4 szál kakukkfű | fél dl főzőtejszín | 1 teáskanál étkezési keményítő | só | fél citrom leve

1. A kacsamelleket (bőröstül) 3 darabba vágjuk, besózzuk, mindegyik darabot betekerjük 2-2 szelet baconnel. Egy magas falú serpenyőben, kevés olajon elősütjük a húsok minden oldalát, majd tepsibe tesszük őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 4-5 percig sütjük.

2. A visszamaradt olajon megkaramellizáljuk a mézet, hozzáadjuk a mazsolát, majd felöntjük az aszúval és a szőlőlével. Felforraljuk, beletesszük a sütőből kivett kacsamelleket, a morzsolt kakukkfüvet, hozzáadjuk a tejszínt és a kevés hideg vízben elkevert keményítőt. Sóval, citromlével ízesítjük, egyet forralunk rajta, majd burgonyapürével vagy főtt rizzsel tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
KALÓRIA: 944 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. szeptemberi számában jelent meg, még több borral készült húsos étel társaságában.

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Gyugyi Péter