HOZZÁVALÓK 4 DARAB 2 DL-ES POHÁRHOZ:
50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség) | 4 tojás | 25 dkg mascarpone | 2 dl habtejszín | 12,5 dkg cukor | csipet tengeri só | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja | 1 (kezeletlen) lime reszelt héja
1. A tököt kockázzuk fel, főzzük puhára, szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Adjunk hozzá 1 dl tejszínt, 2,5 dkg cukrot, a citrushéjakat, a fahéjat, majd botmixerrel pürésítsük.
2. A tojásokat válasszuk ketté, a tojássárgáját verjük habosra, fehéredésig 5 dkg cukorral, majd keverjük hozzá a mascarponét. A fehérjéket is verjük keményre, a felét óvatosan keverjük a mascarponés krémhez, a másik felét a tökkrémhez. Rétegezzük poharakba, tegyük hűtőszekrénybe 2 órára.
3. A maradék 5 dkg cukrot karamellizáljuk, ha közepesen sötét a karamell, öntsünk hozzá 1 dl tejszínt. Melegítsük míg a karamell újra elolvad, keverjük simára, adjunk hozzá csipet tengeri sót. Tálaláskor csurgassuk meg a karamellel a krém tetejét.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
KALÓRIA: 575 KCAL/POHÁR
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. októberi számában jelent meg, még több sütőtökös recept társaságában.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője