HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
A tésztához: 20 dkg liszt | csipet só | 2 tojás | 3,5 dl tej | 1 evőkanál olaj + a sütéshez | 1-1,5 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
A töltelékhez: 2 evőkanál olaj | 1 közepes fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | 40 dkg darált sertéshús | 1 csapott evőkanál csemege fűszerpaprika | só, bors | 5 dl tejföl | 20 dkg csiperke vagy vargánya | 1-2 evőkanál vaj
1. A palacsintához a lisztet és a sót összekeverjük. A tojásokat villával kissé felverjük, a tejhez adjuk, majd összedolgozzuk a lisztes keverékkel, végül beleöntünk 1 evőkanál olajat. Szénsavas vízzel addig hígítjuk, míg sűrűn folyós állaga lesz.
2. Kevés olajat hevítünk egy palacsintasütőben, majd merőkanállal egy adag palacsintatésztát szedünk a serpenyő közepére. Addig sütjük, amíg elválik a serpenyő aljától (kb. 1 perc), ekkor megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük.
3. A töltelékhez az olajon megpirítjuk a finomra vágott a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Megpirítjuk, mikor kész, beletesszük a tejföl felét, összemelegítjük.
4. A feldarabolt, sózott gombát is puhára pároljuk 1-2 evőkanál vajon, megvárjuk, míg elfő a leve, és kicsit megpirul.
5. A darált húsos mártást szűrőkanálba tesszük. A sűrűjével megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy a közepére tesszük a tölteléket, és ráhajtjuk a széleket, így téglalap alakú batyukat kapunk.
6. A lecsepegtetett szószba belekeverjük a maradék tejfölt és a gombát, ezzel meglocsolva tálaljuk a palacsintákat.
ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC + PALACSINTASÜTÉS (KB. 25 PERC)
KALÓRIA: 804 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. októberi számában jelent meg, még több sós palacsintával együtt.
Recept: Hernyák Tomi
Fotó: Gyugyi Péter