HOZZÁVALÓK 16 SZELETHEZ:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 10 dkg darált dió | 10 dkg liszt
A karamellpudinghoz: 5 dl tej | 20 dkg kristálycukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 25 dkg vaj/margarin
A díszítéshez: 5 dkg darált dió + 10 dkg egész dió | 15 dkg cukor
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és darált dióval elkevert lisztet.
2. A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vízszintesen három lapba vágjuk.
3. A karamellpudinghoz forrásig melegítünk 4 dl tejet. A cukor felét sötétbarnára karamellizáljuk egy magas falú edényben, majd folyamatos kevergetés mellett (a tűzről levéve) hozzákeverjük a forró tejet. Hozzáadjuk a maradék cukrot is, újra forraljuk, végül besűrítjük a maradék tejben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a nagyon puha vajjal/margarinnal.
4. A krémmel összetöltjük a tortát úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson. Hűtőszekrényben dermesztjük.
5. Amikor kihűlt, darált dióval panírozzuk az oldalát. A 15 dkg cukrot karamellizáljuk, egy hústű segítségével belemártjuk az egész diószemeket. Sütőpapírra helyezzük őket, míg megdermed a karamell, majd megdíszítjük vele a torta tetejét.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 409 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. októberi számában található, még több pudingos sütemény társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós