HOZZÁVALÓK EGY 18-20 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 4 tojás (M-es méret) | 8 dkg cukor | 10 dkg liszt + a formához | 3 dkg búzadara | vaj/margarin a formához
A töltelékhez: 30 dkg túró | 4 dl tejföl | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 5 dkg cukor | 1 csomag főzés nélküli zselatin (20 g)
A gombóchoz: 25 dkg túró | 10 dkg búzadara | 1 tojás | só | 5 dkg zsemlemorzsa | olaj
1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A piskótához elektromos habverővel verjük habosra az egész tojásokat a cukorral, várjuk meg, míg kifehéredik (kb. 10 perc). Szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a búzadarát, óvatosan keverjük el.
2. A masszát öntsük egy 18-20 cm-es, kikent, kilisztezett kapcsos vagy szilikonos tortaformába, az előmelegített sütőben süssük készre kb. 30-35 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.
3. A töltelékhez elektromos habverővel keverjük el a túrót a tejföllel, adjunk hozzá reszelt citromhéjat, a cukrot, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a zselatint.
4. A gombócokhoz keverjük el az enyhén áttört túrót a búzadarával és a tojással. Adjunk hozzá csipet sót, hagyjuk állni a masszát 30 percet.
5. Vizes kézzel formázzunk 20 darab kis gombócot, lobogó, sós vízben főzzük ki őket. Szűrjük le, forgassuk meg (serpenyőben) a kevés olajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában. A maradék morzsát tegyük félre.
6. A kihűlt piskótát vágjuk vízszintesen 3 lapba, a tortaformába visszatéve töltsük össze őket a túrókrémmel úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. Tegyük hűtőszekrénybe minimum 3 órára.
7. Vegyük ki a formából, szórjuk meg a tetejét a félretett zsemlemorzsával, díszítsük a mini gombócokkal.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS: 30-35 PERC
KALÓRIA: 3514 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha DESSZERT 2016/3. számában jelent meg, még több mennyei torta társaságában.
Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője