Máglyarakás, az almás sütemények királynője

Dió, alma, mazsola, lekvár, a máglyarakásban minden van, amit szeretünk, ezért nem tudunk rá nemet mondani.

44e

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

60 dkg szikkadt kalács | 20 dkg darált dió | 2 csomag vaníliás cukor | 6 darab alma | 7 dl tej | 15 dkg cukor | 1 mokkáskanál őrölt fahéj | 4 tojás, szétválasztva | 10 dkg vaj/margarin | 2 evőkanál mazsola | 5 evőkanál baracklekvár

1. A kalácsot szeleteljük fel, a diót keverjük össze a vaníliás cukorral. Az almákat pucoljuk meg, vágjuk negyedekre, majd szeleteljük fel. A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a tojássárgáját és a vaj felét. Ne forraljuk a tejet, csak annyira legyen meleg, hogy a vaj is elolvadjon benne.

2. Egy sütőedény aljára tegyük le a kalácsszeleteket, alaposan locsoljuk meg a cukros tejjel. Szórjuk meg darált dióval, almával, mazsolával, és pöttyözzünk rá baracklekvárt. Készítsünk egy újabb réteget, majd fedjük be kalácsszeletekkel, amiket szintén alaposan locsoljunk meg az édes tejjel.

3. Takarjuk le alufóliával, majd süssük 180 °C-os sütőben kb. 30 percig. Közben kevés cukorral verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, vegyük le a fóliát a máglyarakásról, és egyenletesen kenjük a tetejére a habot. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük addig, amíg a hab szépen megpirul a tetején.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
SÜTÉS: 45-50 PERC
KALÓRIA: 1339 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. októberi számában jelent meg.

Recept: Francsics Annamária

Fotó: Gyugyi Péter