HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ ÉS A CSILLAGOKHOZ:
A piskótához: 10 tojás | 20 dkg cukor | 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 csomag sütőpor | 20 dkg liszt
A fagylalthoz: 5 dl tej | 6 dl habtejszín | 6 tojássárgája | 10 dkg darált mogyoró | 20 dkg cukor | 10 dkg tejcsokoládé
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé porcukor
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, kemény habbá verjük a fehérjét a cukorral, beleforgatjuk a tojássárgájákat, végül hozzáadjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet.
2. A massza feléből 2 darab vékony, 30×30 cm-es lapot, a másik feléből 2 darab, 22 cm átmérőjű kerek lapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt, kihűtjük.
3. A fagylalthoz felforraljuk a tejet a tejszínnel és a darált mogyoróval, levesszük a tűzről. A cukrot villával simára keverjük a tojássárgájával, a forró tejes keverékbe öntjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon, kevergetve besűrítjük, majd hozzáadjuk a darabokra tördelt csokoládét, és addig keverjük, míg elolvad. Kihűtjük, fagylaltgépben elkészítjük, a töltésig fagyasztószekrénybe tesszük dermedni. (Ha nincs fagylaltgépünk, lapos tálban a mélyhűtőbe tesszük, és félóránként botmixerrel átkeverjük, míg megfagy.)
4. Az egyik 30×30 cm-es lapot egy magas peremű tepsibe helyezzük a vele sült sütőpapírral együtt. Rárétegezzük a fagylalt egyik felét, majd befedjük a másik 30×30 cm-es lappal úgy, hogy kívülről rajta maradjon a sütőpapír. Néhány órára fagyasztószekrénybe tesszük dermedni. Az egyik kerek lapot egy sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, rárétegezzük a fagylalt másik felét, és befedjük a másik kerek lappal. Néhány órára fagyasztószekrénybe tesszük dermedni.
5. Tálalás előtt vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét, bevonjuk vele a torta tetejét úgy, hogy az oldalán is lecsorogjon a csokoládé. A betöltött téglalapok mindkét oldaláról eltávolítjuk a sütőpapírt, és forró vízbe mártott, csillag alakú kiszúróval kiszúrjuk. Porcukorral megszórjuk, a csillagokat a torta tetejére halmozzuk. Azonnal tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 90 PERC + FAGYASZTÁS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 7582 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. december-2017. januári számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós