5 alkoholos forrócsoki, amit szívesen elkortyolnánk a hidegben

Rajongunk a forrócsokoládéért minden formájában, szerintünk ennél jobb vendégváró télen nincs is. Felmelegít, eltelít, egy kis belecsempészett alkohollal pedig kifejezetten felnőttes is. Kipróbálni való receptek következnek.

Whiskys álom

whiskeys-forró-csoki

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 csésze tej (1 csésze=250 ml)
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • kétharmad csésze félédes csokoládé chips vagy felkockázott táblás tejcsoki
  • egyharmad csésze víz
  • negyed csésze whisky
  • tejszínhab

Hozzávalók a karamellöntethez:

  • 4 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál whisky
  • fél csésze barnacukor
  • negyed csésze tejszín

Elkészítés:

1. Az elkészítést kezdjétek a karamellöntettel. A vajat, a cukrot és a tejszínt egy kisebb lábasban melegítsétek össze és közben folyamatosan kevergessétek. 1 percig hagyjátok forrni, majd vegyétek le a tűzről és adjátok hozzá a 2 evőkanál whiskyt.

2. Egy nagyobb lábasban keverjétek össze a vizet, a cukrot, a kakaóport és főzzétek össze. Adjátok hozzá a csokoládé chipset vagy az apróra vágott táblás csokoládét, valamint a tejet is, és állandó keverés mellett addig melegítsétek, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad. Végül keverjétek bele a whiskyt is.

3. Töltsétek bögrébe a kész csokoládét, halmozzatok rá tejszínhabot, és locsoljátok meg karamellöntettel.

A receptet ezen az oldalon találtuk.

Ír krémlikőrös-mentás forrócsokoládé

fehércsokis-baileyses-forró-csoki

Hozzávalók 2 személyre:

  • 10 ml ír krémlikőr
  • 5 ml borsmentás pálinka vagy borsmenta aroma (akár mentalevél)
  • 2 csésze tej (1 csésze=250 ml)
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a díszítéshez:

  • csokoládéöntet
  • tejszínhab
  • menta chips

Elkészítés:

1. A tejet egy kis serpenyőben melegítsétek fel. Amikor forráshoz közeli állapotba ér, keverjétek hozzá a kakaóport, a cukrot és a sót és keverjétek addig, amíg minden csomó feloldódik. Adjátok hozzá az ír krémlikőrt és a borsmenta pálinkát, és húzzátok le a tűzről.

2. Szolgáljátok fel csészékben, a tetejét díszítsétek tejszínhabbal, csokoládéöntettel és menta chipssel – ez utóbbi akár el is hagyható.

Az eredeti recept innen származik.

Mandulalikőrös finomság

mandulalikőrös-forró-csoki

Hozzávalók 3 személyre:

  • 3 csésze tej (1 csésze=250 ml)
  • 1 dl mandulalikőr
  • kétharmad csésze félédes csokoládé chips vagy felkockázott táblás tejcsoki
  • fél teáskanál kikapart vaníliamag
  • negyed csésze cukor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a díszítéshez:

  • tejszínhab
  • pörkölt mandula szeletek
  • csokoládé reszelék

Elkészítés:

1. Egy közepes lábasba öntsétek bele a tejet, adjátok hozzá a csokoládé chipset vagy az apróra vágott tejcsokoládé darabokat, a cukrot és a sót. Alacsony lángon melegítsétek fel, de közben folyamatosan kevergessétek. Ha a csokoládé elolvadt, akkor vegyétek le a tűzről, és adjátok hozzá a vaníliamagot is.

2. Töltsétek három egyforma bögrébe a forró csokit, majd harmadoljátok el a mandulalikőrt, és mindegyikbe tegyetek egy adagot. Keverjétek össze, végül pedig díszítsétek a feltétekkel.

Az eredeti receptért kattintsatok ide.

Pillecukros-whiskys forró ital

whiskys-pillecukros-forró-csoki

Hozzávalók 2 személyre:

  • 6 ml whisky
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csésze tej (1 csésze=250 ml)
  • 1 csésze főzőtejszín
  • 1 graham keksz, összetörve
  • 1 evőkanál cukorszirup
  • fél csésze közepesen édes csokokoládé chips vagy felkockázott táblás tejcsoki
  • negyed csésze csokoládéöntet
  • negyed csésze csokoládé puding
  • pillecukor

Elkészítés:

1. A főzőtejszínt és a tejet öntsétek egy lábasba, és melegítsétek fel. Amikor langyossá válik, szórjátok bele a csokoládé darabok nagyobbik részét, és hagyjátok őket felolvadni a keverékben. Közben a többi csokit a mikrohullámú sütőben olvasszátok fel, és mártsátok bele azoknak a bögrének a száját, amiben szervírozni fogjátok a forró csokit, rögtön ezután pedig a graham kekszes törmelékben is forgassátok meg őket.

2. Amikor a tejszínben felolvadt a csokoládé, adjátok hozzá a mézet, a szirupot és a csokoládéöntetet, illetve lassanként adagolva, állandó keverés mellett a pudingport is. Alacsony hőmérsékleten addig főzzétek, míg forrásponthoz nem ér, utána húzzátok le a tűzről.

3. A whiskyt felezzétek el a két pohárba,  és öntsétek rá a forró csokit. Tegyetek mindkettő tetejére pillecukrot és konyhai lángszóró pisztollyal süssétek meg picit ezeknek a tetejét. Ha nincs ilyen otthon, akkor ez akár ki is hagyható, így is nagyon finom lesz a végeredmény.

Itt találhatjátok a receptet.

Vörösboros forrócsokoládé

vörösboros-forró-csoki

Hozzávalók 1 személyre:

  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 csésze tej (1 csésze=250 ml)
  • 2 evőkanál fahéj
  • 1 csésze vörösbor
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 doboz sűrített tej
  • csipetnyi cayenne bors

Hozzávalók a díszítéshez:

  • pillecukor
  • őrölt fahéj
  • csokoládéreszelék

Elkészítés:

Az összes száraz hozzávalót keverjétek össze egy nagy tálban. Adjátok hozzá a tejet, a bort és a sűrített tejet, majd öntsétek át egy lábasba, és alacsony lángon addig főzzétek, míg gőzölögni nem kezd a keverék. Ne hagyjátok, hogy felforrjon, mert könnyen leéghet! Töltsétek bögrébe a kész italt, majd pillecukorral, fahéjjal és csokoládéreszelékkel szórjátok meg a tetejét.

A receptet ezen az oldalon találtuk.

Szöveg: D.A.

Fotó: spicysouthernkitchen.com, 3yummytummies.com, delightfulemade.com, sugarandsoul.co, afternoon-espresso.com