A virslinél jobb vendégvárót szilveszterre keresve sem találhatnánk: egyszerű, gyors és kevés pénzből is sokat lehet belőle készíteni!

22e

HOZZÁVALÓK KB. 12 DARABHOZ:

1,25 dl tej | 1 evőkanál cukor | fél csomag szárított élesztő | 1 teáskanál só | 25 dkg liszt | 2 evőkanál olívaolaj | 4 szál virsli | 1 evőkanál szódabikarbóna | olaj a tepsihez | 1 tojás | durva só a díszítéshez

1. A langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk meleg helyen, míg felhabosodik. Összekeverjük a lisztet a sóval és az olívaolajjal, majd a felfutott élesztőt hozzáadva rugalmas, laza tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 1 órát kelesztjük meleg helyen.

2. Fél cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kis háromszögeket vágunk belőle. A nyers virsliket kb. 5-6 cm-es darabokra vágjuk, a háromszög alapjára helyezzük, majd a háromszög csúcsa felé feltekerjük a tésztával együtt.

3. A szódabikarbónát feloldjuk kb. 5 dl vízben, felforraljuk. A virslis tekercseket egyesével előfőzzük 20-20 másodperc alatt, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 10 percig pihentetjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük kb. 15 perc alatt.

4. Tíz perc sütés után kivesszük, alaposan megkenjük a kifliket a felvert tojással, megszórjuk durva sóval, majd visszatesszük a sütőbe. Tejfölös mártogatóssal vagy enyhén csípős dijoni mustárral tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 15 PERC
KALÓRIA: 196 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. december – 2017. januári számában jelent meg.

Recept: Hernyák Tomi

Fotó: Gyugyi Péter