1970-es évek
Quiche
A klasszikus francia pitéért milliók rajonganak világszerte. Könnyű elkészíteni, és akár a hűtőben megtalálható maradékokból is összedobható. Angliában a második világháború után, Amerikában pedig az ötvenes években kezdett elterjedni, igazi népszerűségét azonban a hetvenes években nyerte el világszerte.
Müzli
Az egészséges reggeli egyik legnépszerűbb alternatívája a hetvenes évek óta a különböző magvakból és zabpehelyből összeállított, tejjel fogyasztható finomság.
Fondü
A svájci konyha egyik kitűnő csemegéje igazi lélekmelengető a hideg estéken. Ma már szinte alig van olyan, aki ne kóstolta volna a vendégvárónak is kitűnő sajtos mártogatóst.
Buffalo csirkeszárnyak
Amerika kedvenc sörkorcsolyája a ropogós, csípős csirkeszárny, amit kéksajtos szószba mártogatva fogyasztanak. 1964-ben tálalták fel, igazán azonban a hetvenes években lett népszerű.
Croissant
A franciák legkedveltebb reggelije nélkül ma már itthon sem tudunk elképzelni egy ráérős szombatot. A vajas tészta málnalekvárral egyszerűen ellenállhatatlan.
1980-as évek
Créme Brulée
Ti is rajongtok ezért a krémes, pudingszerű finomságért, a franciák egyik ínycsiklandozó desszertjéért? Az első égetett tetejű eledelt, aminek egyik fő alkotóeleme a vaníliapuding, egy 1691-es szakácskönyvben említik először, igazán azonban a nyolcvanas években terjedt el.
Penne Alla Vodka
A vodkával megbolondított tésztaszószt az olaszok még a hetvenes években kezdték el fogyasztani, egy évtizeddel később azonban már világ körüli hódítóútjára is elindult a pikáns, paradicsomos tészta.
Fröccs
Magyarországon az 1800-as években gurították le az első fröccsöt, a szódás-boros frissítő azonban a nyolcvanas években már egyre több helyen felbukkant.
Csokoládé trüffel
A karácsony egyik slágere, a csokoládés-narancsos ízesítésű bonbon, amit saját kezűleg is nagyon könnyen el lehet készíteni. Anyja pedig a kaliforniai származású Alice Medrich, aki elsőként kezdte árusítani a csokis ízbombákat.
Vegetáriánus hamburger
Noha hazánkban a vegetáriánus finomságok csak jóval később kezdtek igazán elterjedni, a világon már a nyolcvanas években nagy népszerűségnek örvendett az egészséges táplálkozás ezen formája, aminek az egyik közkedvelt csemegéje a hamburger vegetáriánus megfelelője.
1990-es évek
Tiramisu
A könnyű és csábító kávés desszertet az egyik legjobb olasz édességnek tartják. A kilencvenes évek igazi slágere volt.
Szárított paradicsom
Az olasz konyha a kilencvenes években hódított igazán teret magának. Egyik legkülönlegesebb finomsága pedig a lágy, balzsamos ecetbe áztatott szárított paradicsom.
Cosmopolitan koktél
Sikerét kétség kívül a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb sorozatának, a Szex és New Yorknak köszönheti, amelynek főszereplői gyakran kortyolgatták ezt az édeskés, alkoholos italt.
Láva süti
Kívül ropogós, belül pedig lágyan csokis – ez az izgalmas láva süti, aminek – tapasztalatból mondjuk – nem lehet ellenállni.
Panírozott calamari
A kilencvenes évek végén a tengeri gyümölcseiből készült ételek még mindig egzotikusnak számítottak, azonban már egyre több helyen lehetett fogyasztani őket. A rántott tintahal karikák pedig különösen nagy kedvencnek számítottak.
2000-es évek
Smoothie-k
A vitamindús gyümölcsös-tejes „koktélok” tökéletes kiegészítői vagy éppen helyettesítői a reggelinek. Mi is odavagyunk értük!
Görög joghurt
Az ezredfordulón minden népszerű volt, ami az egészséges életmódot hirdette, így a zamatos és krémes görög joghurt is, ami gyümölcsökkel és zabpehellyel igazán tápláló étek.
Muffinok
Az apró süteményeknél nincs jobb vendégváró! Könnyen és bármilyen ízben elkészíthetők, a díszítésük pedig csak a fantáziánkon múlik.
Háztáji élelmiszerek
A vidéki gazdák által kevés vegyszerrel megtermelt zöldségek és gyümölcsök a kétezres években sokkal keresettebbek kezdtek lenni. A vásárlókat ma is az vonzza bennük, hogy természetes környezetben termesztik őket, így egészségesebbek, és az ízük is gazdagabb.
Ramen
A Távol-Keleti konyha nagyon népszerű volt egy évtizeddel ezelőtt hazánkban is, a ramen pedig igazi slágernek számított. A japán tésztalevest számtalan változatban készítik, mi is odavagyunk érte.
2010-es évek
Street food
A világ különböző, utcán fogyasztott ételeit hazánkban eleinte csak a nagyobb fesztiválokon lehetett fogyasztani, azonban annyira népszerűnek bizonyultak, hogy a fővárosban ma már szinte minden sarkon áldozhatunk a street food oltárán.
Humusz
Az ínycsiklandozó csicseriborsós kenyérrevaló nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Nem csoda, hogy milliók rajonganak érte.
Fánkok
A népszerű farsangi étket ma már szinte bármelyik cukrászdában be tudjuk szerezni: különböző töltelékkel és díszítésben. A keményebb, ropogós tésztás változata pedig most kezd teret nyerni a tengerentúlon.
Quinoa
A quinoa egy igazi szuperétel, amit az inkák aranyának is hívnak. Rendkívül egészséges, tápláló gabonaféle, ami jót tesz migrénes fejfájás esetén, de többek közt cukorbetegeknek is javasolt a fogyasztása.
Avokádó
Mindegy, hogy salátában, pirítósra kenve, mártogatósként vagy önmagában fogyasztjátok, nem fogtok csalódni. Az avokádóban ugyanis rendkívül gazdag tápanyagok találhatóak – ezért is olyan népszerű napjainkban.
Szöveg: F.R.
Fotó: Pinterest
Forrás: countryliving.com