Itt a farsang, áll a bál és készül a szalagos fánk! Többet nem is mondanánk, irány a konyha és kezdődjön a sütögetés!

R16e

HOZZÁVALÓK 14-16 DARABHOZ:

6 dkg puha vaj/margarin | 50 dkg liszt +a nyújtáshoz | csipet só | 2,5 dl tej | 8 dkg cukor 4 dkg friss élesztő | 5 tojássárgája | olaj a sütéshez | porcukor, lekvár a tálaláshoz

1. A tésztához elmorzsoljuk a puha vajat/margarint a liszttel, sóval. A tejet meglangyosítjuk a cukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes részhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk, letakarva a duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk. 7-8 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk, konyharuhával letakarjuk, és újabb 15-20 percig kelesztjük. (Mindenképpen szánjuk elég időt a kelesztésre, mert a könnyű, megfelelően kelesztett fánk gyorsan felfújódik, így szalagos lesz, nem merül el az olajban.)

3. Olajat hevítünk (ne legyen túl meleg, mert akkor a külseje hamar megég, de a belseje nyers marad), majd a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA: 241 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. februári számában jelent meg, még több mennyei fánk társaságában.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós