Franciaország – Crêpes Suzette
A tradicionális Crêpes Suzette hasonlít az általunk jól ismert palacsintára: a tésztát olajozott serpenyőben sütik ki, és a levegőbe dobva fordítják meg. Viszont nem lekváros, túrós vagy kakaós töltelékkel tálalják, hanem karamellizált cukorral, valamint vajas-narancsos öntettel. Szerintünk ez is jól hangzik. :)
Amerika – Pancake
Könnyű, de tömött tésztájával az amerikai palacsinta a tengerentúli gyerekek kedvence. Általában gyümölccsel és juharsziruppal fogyasztják, de létezik sós változata is, amit ropogósra sült baconnel koronáznak meg. Utóbbit még nem próbáltuk, de ami késik, nem múlik.
Malajzia – Roti jala
Hát, az biztos, hogy a roti jalát vétek lenne kakaóporral megtölteni, mert egy szempillantás alatt kiszóródna a töltelék a lyukacsos, kicsit ragadós tésztából. Persze ez amúgy sem egy desszert, hanem tulajdonképpen egy „kenyérféle”, amit curryhez és pörköltekhez szoktak fogyasztani.
Korea – Jeon
Szintén egy sós változatot képvisel a palacsinták világában a jeon, amelyet finomra vágott zöldségekhez, húshoz vagy halhoz esznek a koreaiak. Ez sem lehet rossz.
Oroszország – Blintz
Bár a blini és a blinzt is azonos tésztából készül, a két palacsintaféle között van egy kis különbség. Míg a blini némileg vastagabb, és általában húsok mellé fogyasztják, addig a blintz vékonyabb és tölthető, akár lekvárral is.
Svédország – Raggmunk
A reszelt krumpliból készült palacsintaféleséget jellemzően sült sertéshússal és áfonyaszósszal fogyasztják Svédországban, vagyis ők is a sós változatra szavaznak. Minket ez egy kicsit a lapcsánkára emlékeztet.
Skócia – Drop Scone
Hasonlít az amerikai palacsintához, tésztájában és méretében is, de a skótok vajjal és lekvárral bolondítják meg, és nem reggelire, hanem teaidőben szokták tálalni. Már értjük, miért olyan népszerű a szigetországban a délutáni teázás. ;)
Németország – Dutch Baby
Az nem teljesen egyértelmű, hogy miért nevezik „holland babának” a német palacsintát, de az biztos, hogy szívesen megkóstolnánk a desszertet. A palacsintatésztát öntöttvas serpenyőbe adagolják, majd kemencében sütik ki, ahol teljesen felfújódik, végül pedig gyümölcsökkel díszítik. Kinézetre 10 pontot adunk neki.
Olaszország – Crespelle
Az olasz palacsinta gesztenyelisztből készül, és létezik édes, valamint sós változata is. Előbbit sok porcukorral és narancshéjjal készítik, utóbbit viszont pácolt húsokkal, zöldséggel, sőt akár sajtokkal gazdagítják.
Kelet-India – Dosa
Vékony, sós finomság a dosa, amelyet rizsből, illetve lencséből készítenek, és fűszeres burgonyával töltenek meg, természetesen curryvel ízesítve.
Szöveg: D.A.
Forrás: bbcgoodfood.com
Fotó: Pinterest