HOZZÁVALÓK EGY NAGY KUGLÓFHOZ VAGY 12 MINI KUGLÓFHOZ:
10 dkg kristálycukor | 1 dl habtejszín | 20 dkg puha vaj/margarin + a formához | 15 dkg porcukor | 4 tojás | fél csomag sütőpor | 25 dkg liszt + a formához | 10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva
A díszítéshez: 20 dkg kristálycukor | 1 dl habtejszín | 5 dkg vaj/margarin 10 dkg tejcsokoládé
1. A karamellalaphoz egy világos aljú lábosba tesszük a 10 dkg kristálycukrot, megkaramellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a felmelegített tejszínt, simára keverjük. Félretesszük hűlni.
2. A tésztához habosra keverjük a puha vajat/margarint a porcukorral, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat és a kihűlt karamellalapot, majd a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk.
3. A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük (ha szilikonos formát használunk, elhagyható), majd megtöltjük a tészta felével. A közepére szórjuk az aprított tejcsokoládét, de ügyeljünk, hogy ne érjen a formához, végül befedjük a maradék tésztával.
4. 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc (a kicsit 16-18 perc) alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük, majd megcsorgatjuk a vízgőz fölött/mikróban megolvasztott tejcsokoládéval.
5. A mázhoz egy világos aljú lábosba tesszük a kristálycukrot, megkaramellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a forróra melegített tejszínt és a felolvasztott vajat/margarint, simára keverjük. 10-15 percig hűlni hagyjuk, de még mielőtt megszilárdul, a kuglóf tetejére csorgatjuk.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PER
SÜTÉS: 40-45 PERC VAGY 16-18 PERC
KALÓRIA: 6795 KCAL/EGÉSZ ADAG; 566 KCAL/MINI
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. márciusi számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós