Új köntösben a régi kedvenc: tiramisu szelet

Néha a klasszikusoknak sem árt új formát adni, most a kávés, rumos kedvenc, a tiramisu a soros!

HOZZÁVALÓK 18-20 SZELETHEZ:

A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | 1 csomag sütőpor | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor + a díszítéshez | 12 dkg liszt
A töltelékhez: 4 dl tej 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 50 dkg mascarpone | 4 dl hideg habtejszín | 2 teáskanál zselatin | 40 dkg babapiskóta
A sziruphoz: 2 dl kávé | 2 evőkanál rum | 5 dkg cukor

1. A szirup hozzávalóit lábosba mérjük, felforraljuk, míg a cukor teljesen elolvad, majd félretesszük.

2. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet.

3. A masszából kb. 30×20 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe 2 darab lapot kenünk, 170 °Cra előmelegített sütőben megsütjük egyenként 8-10 perc alatt. Miután kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt.

4. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd kihabosítjuk a mascarponéval, hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, végül beleforgatjuk az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) megmelegített zselatint.

5. Az egyik piskótalapot magas peremű tepsibe tesszük, rákenjük a krém negyedét, majd rárétegezzük a kávés szirupba mártott babapiskóta felét. Még egy ilyen krém-babapiskóta réteget készítünk, majd befedjük a másik piskótalappal, végül a tetejét is egyenletesen megkenjük a utolsó negyed résznyi krémmel.

6. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük puhulni, tálalás előtt meghintjük kakaóporral.

ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 308 KCAL/SZELET

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre