A babka eredetéről már korábban írtunk, de azt nem tisztáztuk, hogy ez egy tipikus ünnepi kalács Lengyelországban, amit karácsonykor és húsvétkor is gyakran készítenek.

HOZZÁVALÓK:

50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2,5 dkg friss élesztő | 12 dkg cukor | 7 dkg vaj/margarin, olvasztva | csipet só | 1 tojás | 2,5 dl habtejszín
A töltelékhez: 5 evőkanál baracklekvár | 3 evőkanál porcukor | 5 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor | 10 dkg szeletelt mandula
A kenéshez: 1 tojás 2 evőkanál tej

1. A lisztet tálba szitáljuk, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat/margarint, a sót, a tojást és a langyos tejszínt. Kézi mixer dagasztókarjával alaposan kidagasztjuk, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. (Aki biztosra akar menni, a morzsolt élesztőt fel is futtathatja a langyos tejszínben.)

2. Lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd kb. 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk a porcukorral elkevert kakaóporral és a szeletelt mandulával.

3. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a rétest. Éles késsel hosszában végigvágjuk, a két szálat egymással összefonjuk, koszorúvá hajlítjuk, majd a két végén összenyomjuk.

4. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, megkenjük a tejjel elkevert felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük 45-50 perc alatt. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 45-50 PERC
KALÓRIA: 4998 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában található.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője