Az alaptészta elkészítése
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
2 közepes burgonya (20 dkg) | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2,5 dkg friss élesztő | 1 teáskanál cukor | 1 dl tej | só, bors | 2 dl langyos víz | 2 evőkanál olaj
1. A burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A lisztet szitáljuk egy tálba, a morzsolt élesztőt futtassuk fel a cukros tejben. Mikor feljött az élesztő, adjuk a liszthez a sóval, borssal, olajjal és a langyos vízzel együtt. Adjuk hozzá a kihűlt, majd krumplinyomóval áttört burgonyát, és dagasszuk ki fényesre, simára a tésztát.
3. Meleg helyen kelesszük a duplájára, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 cm vastag téglalappá. Nyújthatjuk sütőpapíron is, amivel együtt átemeljük a tepsibe. Tegyük rá a kívánt feltétet, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 20-25 PERC
KALÓRIA: 2345 KCAL/EGÉSZ ADAG, 586 KCAL/ADAG
A szalonnás, lila hagymás kenyérlángos elkészítése
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 adag alaptészta
A feltéthez: 4 dl tejföl | 15 dkg lila hagyma | 20 dkg füstölt, húsos szalonna | 1 darab erős zöld paprika
1. A tésztát az alapreceptben leírtak szerint készítsük el, nyújtsuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. Kenjük meg a tejföllel, szórjuk meg a vékonyra szelt lila hagymával és a felcsíkozott füstölt szalonnával. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt, tálaláskor szórjuk meg a felkarikázott erős paprikával.
ELKÉSZÍTÉS: 10 PERC + ALAPTÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE: SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA: 1038 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. áprilisi számában jelent meg.
Recept: Francsics Annamária
Fotó: Gyugyi Péter