HOZZÁVALÓK 1 KUGLÓFHOZ:
20 dkg natúr krémsajt (vagy mascarpone) | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja | 15 dkg mascarpone | 7,5 dkg kristálycukor | 4 tojásfehérje | 10 dkg eper | 25 dkg vaj/margarin + a formához | 20 dkg porcukor + a díszítéshez | 5 tojás | fél csomag sütőpor | 30 dkg liszt + a formához
1. A sajtos töltelékhez elkeverjük a krémsajtot a citrom levével és reszelt héjával, a mascarponéval, a kristálycukorral és a tojásfehérjével (nem kell habbá verni!). Óvatosan beleforgatjuk a tisztított, felkockázott epret.
2. A tésztához habosra keverjük a puha vajat/margarint a porcukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
3. A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. A tésztát habzsákba tesszük, majd a forma oldalára nyomjuk úgy, hogy teljesen befedje a forma oldalát és körben a csövet is. Ügyeljünk rá, hogy sehol ne maradjon rés.
4. Az üregbe töltjük a krémsajtos tölteléket. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 20 percet, majd 165 °C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 35-40 perc alatt készre sütjük a kuglófot (sütés közben magától bevonja a tölteléket a tésztás rész). Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük. A kuglóf tetejét porcukorral hintjük, friss eperrel díszíthetjük.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC
SÜTÉS: 55-60 PERC
KALÓRIA: 5636 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF
A recept a Nők Lapja Konyha 2017. májusi számában jelent meg még több epres édesség társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós