HOZZÁVALÓK 25-30 DARABHOZ:
A tésztához: 45 dkg liszt + a nyújtáshoz | fél csomag sütőpor | 10 dkg porcukor | 20 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája | 5 dkg méz | 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
A krémhez: 2 dl habtejszín | 20 dkg étcsokoládé
1. A tésztához elmorzsoljuk a sütőporral és porcukorral elkevert lisztet a vajjal/margarinnal, majd sima tésztává gyúrjuk a tojássárgája és a méz hozzáadásával. Elfelezzük, az egyik részhez hozzágyúrjuk a kakaóport. A cipókat fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. A tésztákat lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és mindkettőből 2 darab, kb. 20×30 cm-es lapot nyújtunk (vagyis lesz két világos és két sötét lapunk). Megszurkáljuk, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre fektetjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük őket egyenként 8-10 perc alatt.
3. A krémhez felforraljuk a tejszínt, ráöntjük a darabokra tört étcsokoládéra, majd simára keverjük, míg a csokoládé teljesen felolvad. 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Kézi habverővel kissé átkeverjük a krémet, majd összetöltjük vele a lapjainkat: alulra sötét lap kerül, arra krém, majd egy fehér lap. Megismételjük ugyanígy, a tetejét fehér lappal zárjuk le. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + PIHENTETÉS ÉS HŰTÉS
SÜTÉS: 4×8-10 PERC
KALÓRIA: 189 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre