Nyakunkon a nyár és a friss gyümölcsök szezonja, ami csak egyet jelenthet: limonádét, méghozzá minél több jéggel és citrommal kínálva. Ha ti is szomjaztok az újdonságra, akkor a következő recepteket semmiképp ne hagyjátok ki.

Málnás hűsítő

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss málna + néhány málnaszem
  • 1 csésze frissen facsart citromlé (1 csésze = 2,5 dl)
  • fél csésze hideg víz
  • fél csésze cukor
  • fél csésze méz
  • 1 liter szénsavas ásványvíz vagy szóda
  • mentalevél
  • jégkocka

Így készítsétek el:

A málnát pürésítsétek össze egy tálban. Egy nagy kancsóba szórjátok bele a cukrot, öntsétek rá a hideg vizet és addig kevergessétek, míg a cukor elolvad. Tegyétek bele a mézet, a málnapürét, a citromlevet – ezekkel is keverjétek össze alaposan. Végül öntsétek fel a szénsavas ásványvízzel. Amikor készen vagytok, töltsétek poharakba és jégkockával, mentával, valamint málnaszemekkel kínáljátok.

A recept erről az oldalról származik.

Áfonyás limonádéalap

Hozzávalók:

  • fél csésze kristálycukor (1 csésze = 2,5 dl)
  • 1 csésze áfonya
  • háromnegyed csésze frissen facsart citromlé
  • 6 csésze víz

Így készítsétek el:

A cukrot, az áfonyát és egy csésze vizet keverjetek össze, majd egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten melegítsétek fel. Akkor jó, amikor a cukor már elolvadt és az áfonya is pürés állagot öltött. A keveréket hűtsétek le – ha gondoljátok, előtte át lehet szitálni, hogy a magok ne kerüljenek bele –, majd töltsétek egy kancsóba. Adjátok hozzá a citromlevet és a maradék 5 csésze vizet és tegyétek be a hűtőszekrénybe. Ízlés szerint kínáljátok jéggel, áfonyaszemekkel vagy citrommal.

Tipp: Az áfonyás alapot le is fagyaszthatjátok és aztán felengedhetitek, szóval érdemes akár dupla adagot is készíteni belőle. :)

A receptet ezen az oldalon találtuk.

Bazsalikomos szomjoltó

Hozzávalók:

  • 65 g cukor
  • 20 bazsalikomlevél
  • 2-3 citrom
  • 6 dl hideg víz – ízlés szerint több is lehet

Így készítsétek el:

A cukrot és egy csésze vizet keverjetek össze egy serpenyőben és alacsony lángon készítsetek belőle cukorszirupot. A bazsalikomleveket törjétek durvára egy mozsárban, majd adjátok hozzá a sziruphoz és legalább fél órát hagyjátok állni. A citromot facsarjátok ki és töltsétek egy kancsóba vagy üvegbe. Adjátok hozzá a víz maradékát és tegyétek hűtőbe. Amikor nagyjából lehűlt, töltsétek poharakba, adjatok hozzá jó sok jeget, és végül díszítsétek friss bazsalikomlevelekkel.

Az ötletre ezen az oldalon bukkantunk rá.

Szöveg: D.A.

Fotó: cookingclassy.com, damndelicious.net, trytrytry.de