Könnyen elkészíthető és ízletes édességek nem csak a hosszú hétvégére

Ha édességről van szó, szerintünk legyen finom, gyorsan elkészíthető és lehetőleg a pénztárcánkat is kímélje. Ennek szellemében és a hosszú hétvége alkalmából öt receptet is hoztunk kipróbálásra.

Magyaros ízvilág: mákos-szedres rétes

HOZZÁVALÓK 2 RÚDHOZ:

1 adag alaptészta – kész leveles tészta vagy rétes lap
A töltelékhez: 40 dkg darált mák | 1,5 dl víz | 10 dkg cukor | 10 dkg méz | 10 dkg darált keksz (helyettesíthető zsemle- morzsával) | 1 (kezeletlen) citrom | 20 dkg szeder (fagyasztott) | porcukor a tálaláshoz

1. Elkészítjük a tölteléket: a vizet a cukorral és a mézzel felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. Kihűtjük, belekeverjük a citrom reszelt héját, a darált kekszet és óvatosan a szedret.

2. A tésztát kb. 50×30 cm-es lappá nyújtjuk lisztezett munkalapon, a hosszabbik oldalát megfelezve kettévágjuk. A tölteléket a tésztalapok közepére halmozzuk egy csíkban, a töltelék melletti széleket megkenjük a felvert tojással, majd ráhajtjuk a töltelékre úgy, hogy a lapok jól fedjék egymást.

3. A réteseket sütőpapírral fedett tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtott oldal legyen alul. Villával megszurkáljuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 25-30 perc alatt. Tálalás előtt porcukorral hintjük.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC + SÜTÉS
KALÓRIA 6488 KCAL/EGÉSZ ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. májusi számában jelent meg. Ugyanitt megtaláljátok az alaptészta elkészítésének módját is, ha szeretnétek az alapoktól elsajátítani a réteskészítés tudományát.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós

A 160 grammos diéta jegyében: túrós-áfonyás crumble

Tisztában vagyunk vele, hogy sem az áfonya, sem a túró nem olcsó mulatság, de mivel ezen kívül alig kell más a süteménybe, máris sokkal barátibbnak tűnik az árfekvése. És akkor még nem is említettük, hogy diétázók is fogyaszthatják… ;)

A receptet itt találjátok.

Amit még sütni sem kell: gyümölcsös, vaníliás kekszsütemény

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de nekünk nem minden esetben van kedvünk kivárni, míg a tészta megkel, vagy a piskóta megsül. Ilyen esetekre tartogatjuk a gyümölcsös, vaníliás kekszsütemény receptjét: reggel összedobjuk, így ebéd után már lehet is belőle falatozni.

Ide kattintsatok a receptjéért!

Sokoldalú finomság: barackos joghurttorta

A joghurttorta azért nagy kedvencünk, mert gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölcsből el lehet készíteni. Ez egy barackos változat, de eperrel, málnával, cseresznyével, meggyel vagy épp áfonyával is működik, és minddel isteni – ezt tapasztalatból mondjuk.

Ha elkészítenétek, ide kattintsatok.

Palacsinta amerikai módra: mogyorókrémmel töltve

Palacsintát sütni – még ha amerikai változat is – nem nagy ördöngösség, akkor is könnyen el tudjátok készíteni, ha kezdő fakanálforgatók vagytok. Ez a mogyorókrémes változat sem sokkal bonyolultabb, úgyhogy ideje felkötni a kötényt!

A receptet ezen az oldalon találjátok.

Összeállította: D.A.

Fotó: Vrábel Kriszta, Urbán Gábor, Nagy Tünde