HOZZÁVALÓK 10-12 SZELETHEZ:
A piskótához: 4 tojás | 8 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 10 dkg liszt
A túrókrémhez: 25 dkg túró | 12,5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom | 2 teáskanál zselatin | 5 dl hideg habtejszín | 15 dkg friss eper
A külső részéhez: 25 dkg friss eper
1. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszából 2 darab, kb. 18 cm átmérőjű tortalapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 170 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt. Kihűtjük.
3. A túrótöltelékhez robotgéppel pépesre keverjük a túrót, a cukrot, a citrom héját és levét. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd felmelegítjük (mikróban). A tejszínt habbá verjük, majd a túróba forgatjuk a zselatinnal és a felkockázott eperrel együtt.
4. Egy kb. 20 cm átmérőjű, 2 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat kibélelünk átlátszó fóliával, szorosan kirakjuk egymás mellé helyezett eperszeletekkel. Óvatosan beletöltjük a krémet úgy, hogy közben a közepére helyezzük az egyik piskótalapot. Vigyázzunk, hogy az eperszeletek ne mozduljanak el! A másik tortalappal befedjük, és legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Kiborítjuk, leszedjük róla a fóliát, és tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 281 KCAL/SZELET
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/1. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre