Dupla marhahúsos, cheddaros, baconos hamburger – Jobb, mint bármelyik gyorsétteremben

A házi hamburgerben pont az a jó, hogy bármilyen alapanyagból készülhet: mi most egy ínyenc változatot ajánlunk, amivel semelyik gyorséttermi változat nem veheti fel a versenyt.

Hamburger buci édesebb változat

HOZZÁVALÓK 6 DARABHOZ:
50 dkg liszt | 5 dkg puha vaj | 7 dkg cukor | 1 teáskanál só | 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez | 1 tasak szárított élesztő (helyettesíthető 3 dkg frissel) | 2,5 dl langyos tej
A tetejére (ízlés szerint): fehér vagy fekete szezámmag | szemes mák | napraforgómag | tökmag | reszelt sajt

1. A hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, majd géppel vagy kézzel fényes, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

2. Hat egyforma részre osztjuk a megkelt tésztát, mindegyikből zsemléket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsi re helyezzük őket egymástól kellő távolságra. Ismét kelesztjük 15-20 percet, majd megkenjük a tetejét a felvert tojással, és megszórjuk a kívánt feltéttel. 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Marhahúspogácsa

HOZZÁVALÓK 4 HÚSPOGÁCSÁHOZ:
60 dkg darált marhanyak | 1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva | 1 kávéskanál mustár |1 kávéskanál ketchup | só, bors | 1 teáskanál Worcester-szósz | olaj a sütéshez

1. A darált húst alaposan összedolgozzuk az aprított hagymával, a mustárral, a ketchuppal, a Worcester-szósszal, sóval, borssal.

2. Pogácsákat formálunk a masszából, és serpenyőben kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük 5-5 perc alatt.

Barbecue szósz (tetszés szerint hozzáadható)

HOZZÁVALÓK 4 ADAGHOZ:
2 evőkanál cukor | olaj | 2 fej vöröshagyma | 1 fej lila hagyma | negyed zellergumó | 3 evőkanál sűrített paradicsom | 1 evőkanál ketchup | 1 evőkanál Worcester-szósz | 1 narancs héja és leve

1. A cukrot megkaramellizáljuk kevés olajon, hozzáadjuk az aprított hagymákat és a hámozott, aprított zellert. Amikor lepirult, beletesszük a sűrített paradicsomot, kicsit együtt pirítjuk tovább (kb. 5 perc).

2. Beletesszük a ketchupot és a Worcester-szószt, kb. 2 dl vizet, illetve a narancshéjat és a narancslevet, majd kis lángon kb. 1 órát főzzük. Utána leturmixoljuk, ismét felforraljuk, majd kihűtve tálaljuk.

A hamburger összeállítása

Ezeket a hozzávalókat érdemes még beletenni:
lila hagyma – vékonyra karikázva | paradicsom – felszeletelve | kígyóuborka – felkarikázva | mustár | ketchup |  salátalevél, rukkola, madársaláta | szeletelt bacon – ropogósra sütve | cheddar sajt – vékonyan felszeletelve

A receptek a Nők Lapja Konyha 2017. júniusi számában jelentek meg. Ha szívesen kísérleteztek a hamburgerekkel, akkor ne hagyjátok ki óriásszendvicses összeállításunkat.

Recept: Tobai Róbert

Fotó: Gyugyi Péter