A keleti kultúrák pazar édességei közül kiemelkedik a sütlak, ami leginkább a mi tejberizsünkhöz hasonlít, de mégis sokkal finomabb.

HOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZ:

15 dkg (kerekszemű) rizs | 2 dl víz | 1 liter tej | 3-4 evőkanál cukor | 1 darab vaníliarúd kikapart magjai | 2 evőkanál étkezési keményítő

1. A rizst főzni kezdjük a vízben, apránként adagoljuk hozzá a tejet, folyamatosan kevergetve megfőzzük. Nem kell, hogy teljesen sűrűre főzzük, krémesen folyós marad. A cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival ízesítjük.

2. A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízben, adunk hozzá egy keveset a meleg rizsből, végül a keményítős részt a rizshez adjuk.

3. Kisebb tálkákba szedjük, egy magas falú tepsibe ültetjük a tálkákat, amit felöntünk forró vízzel úgy, hogy a tálkák kétharmadáig érjen a víz. 180 °C-os sütőben pirosodásig sütjük (25-30 perc). Kínálhatjuk magában, de akár gyümölcsökkel vagy kakaóporral, fahéjjal megszórva is.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
SÜTÉS: 25-30 PERC
KALÓRIA: 225 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője