Morzsatortákból rengeteg variáció létezik, de mi most egy olyan klasszikust mutatunk, ami a német ajkú országokban igazi kedvenc. Szerintünk nálatok is sikert arat majd. ;)

HOZZÁVALÓK EGY 26 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:

A tésztához: 15 dkg vaj/margarin | 2 teáskanál sütőpor | 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | 6 dkg porcukor | 1 tojás
A töltelékhez: 70 dkg meggy (magozott mennyiség) | 20 dkg marcipán | 3 evőkanál cukor

1. A tésztához a vajat/margarint elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel és a porcukorral, végül tésztává gyúrjuk a tojás hozzáadásával. A cipót fóliába csomagoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük.

2. A tészta kétharmadát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy 26 cm átmérőjű (pite)formát. Belesimítjuk úgy, hogy az oldalára is jusson.

3. A kilógó széleket levágjuk, majd sütőpapírt borítunk az aljára, és sütőnehezéket (babot, lencsét, sütőgolyót stb.) szórunk rá. A tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben elősütjük 15 perc alatt, utána eltávolítjuk a nehezéket.

4. A töltelékhez a meggyet kimagozzuk. A marcipánt lereszeljük, majd összekeverjük a magozott meggyel és a cukorral. Az elősütött tésztába töltjük a marcipános-meggyes keveréket. A maradék tésztát rámorzsoljuk/ráreszeljük, majd 180 °C-on megsütjük 40 perc alatt.

Tipp: Ha magozás közben felfogod a meggy levét, felforralva besűrítheted 1 evőkanál étkezési keményítővel, és ezt is a töltelékhez keverheted!

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 40 PERC
KALÓRIA: 4082 KCAL/EGÉSZ TORTA

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője