Főzni bárki tud, ám az az igazi művészet, ha egészen az alapoktól kezdjük egy fogás elkészítését. Például a házilag gyúrt szélesmetélttől indulva.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ 4 SZEMÉLYRE:

40 dkg liszt (00-as vagy durumliszt, de sima liszt is megfelel) + a nyújtáshoz fél teáskanál  | só | 4 tojás  | 1 teáskanál olívaolaj

1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd halmot készítünk belőle, a halom közepébe mélyedést, ebbe ütjük az egész tojásokat, belemérjük az olajat.

2. Villával apránként elkezdjük összedolgozni, amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg rugalmas gombócot kapunk.

3. Olyan vékonyra nyújtjuk enyhén lisztezett deszkán, hogy szinte látszódjon a deszka erezete. (Tésztagéppel is nyújthatjuk természetesen.) A tésztát hosszabb oldalánál fogva – egy réteshez hasonlóan – lazán feltekerjük, majd éles késsel 3 mm széles csíkokra metéljük.

4. Ha azonnal felhasználjuk, lobogó sós vízben pár perc alatt megfőzzük. Ha el akarjuk tenni, akkor deszkán szétterítve ki kell szárítani.

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 460 KCAL/ADAG

HOZZÁVALÓK A GOMBÁS FELTÉTHEZ 4 SZEMÉLYRE:

30 dkg bacon vagy húsos szalonna | 50 dkg csiperkegomba | 10 dkg leveles spenót | só, frissen őrölt bors | 1 adag házi szélesmetélt

1. A bacont/szalonnát apróra vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük, kimerjük egy tányérra, félretesszük.

2. A visszamaradt zsiradékon két részletben lepirítjuk a felszeletelt gombát (azért két részletben, hogy piruljon, ne párolódjon), a második adaghoz a végén hozzákeverjük a megmosott, lecsepegtetett spenótot is. Borsozzuk, szükség szerint sózzuk.

3. A lobogó sós vízben kifőzött, majd leszűrt tésztát elkeverjük a gombás-spenótos résszel, és a pirított baconnal megszórva azonnal kínáljuk.

Tipp: A mártást 3 dl főzőtejszínnel is gazdagíthatjuk. A spenóttal együtt adjuk hozzá, és forraljuk össze!

ELKÉSZÍTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 955 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője