HOZZÁVALÓK EGY 22 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
Az alaphoz: 12,5 dkg vaj/margarin + a formához | 5 dkg porcukor | 20 dkg kekszmorzsa
A töltelékhez: 50 dkg natúr krémsajt | 20 dkg tejföl | 1 csomag vaníliás cukor | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja | 13 dkg cukor | 4 tojás
A karamellizált almához: 1 kg (idared) alma | 10 dkg barna cukor | 3 dkg vaj/margarin | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja
1. Az almához meghámozzuk, felkockázzuk az almát, majd egy nagy serpenyőbe tesszük a barna cukorral, a vajjal/margarinnal, a reszelt citromhéjjal és a citromlével. Többször megkeverve barnára karamellizáljuk.
2. Az alaphoz megolvasztjuk a vajat/margarint, majd a porcukorral elkevert kekszmorzsára öntjük, jól összekeverjük. Nem áll össze tésztává, de ha összenyomjuk, tapadnia kell. Ha nem, adunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
3. A masszát egy 22 cm átmérőjű, kivajazott, csatos tortaformába töltjük, jól lenyomkodjuk. 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 10 perc alatt, a sütőből kivéve újra lenyomkodjuk egy kanál hátával. Kihűtjük.
4. A töltelékhez simára keverjük a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a citrom héját és a cukrot, majd hozzáadjuk az egész tojásokat, és a kekszes alapra töltjük. Beleszórjuk a sült alma harmadát, majd 140 °C-ra előmelegített sütőben lágyan remegősre sütjük 50-55 perc alatt. Kihűtjük. Tálalás előtt ráhalmozzuk a többi almát is.
ELKÉSZÍTÉS: 55 PERC
SÜTÉS: 10 + 50-55 PERC
KALÓRIA: 4996 KCAL/EGÉSZ TORTA
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2017/2. számában jelent meg.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre