Zöldségek újratöltve
Párolt vagy sült zöldséget készítettetek köretnek a hétvégi ebédhez? Netán a grillpartiról maradt meg néhány finom falat? Nehogy kidobjátok! Ezekből az alapanyagokból még tökéletes zöldségleves készíthető, például az alábbi formában.
Levesbetét házilag
Apropó leves: a megszáradt kenyérből szuper krutont, azaz levesbetétet csinálhattok, csupán kockára kell vágni a szeleteket.
Ha sok lett a rizs
Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de nekünk mindig sokkal több rizst sikerül kifőzni, mint amennyi köretként elfogy. Ilyenkor nem tehetünk mást, minthogy desszertként tejberizzsel lepjük meg a családot. :)
Ronda? De finom!
Az ütődött zöldségeket és bebarnult gyümölcsöket sokan azonnal kukába dobják, pedig ezekből vitamindús napindító finomságokat lehet készíteni. Íme néhány ízletes őszi alternatíva.
Zöldségkocka levesbe házilag
A zöldségek levágott végét vétek kidobni, inkább tartsatok a mélyhűtőben egy dobozt, amiben gyűjthetitek ezeket, mert még a boltinál is jobb zöldségkocka készíthető belőlük levesekhez vagy akár főzelékekhez. Mindössze annyit kell tennetek, hogyha megtelt a doboz, akkor a tartalmát 2 órán keresztül pároljátok, egy szűrőn átpasszírozzátok, és ha kihűlt, visszateszitek a mélyhűtőbe. Amikor leves készül, elég egy kiskanállal kivenni belőle.
Pizza pofonegyszerűen
A pizzában az a legjobb, hogy gyakorlatilag bármilyen feltéttel megpakolható. Ha nem fogyott el a sült, vagy a paradicsomszósz, esetleg a már emlegetett párolt és grillezett zöldségek, máris megvannak az alapanyagaink egy nagyszerű vacsorához. Csak a tökéletes tészta kell hozzá!
Salátázás kreatívan
A különböző húsok, sajtok és zöldségek együtteséből bármikor összedobható egy ínyenc saláta, ahogyan a kifőzött tészta maradékából is.
Tölthető tortilla
Az előző pontban említett finomságokkal akár a tortillát is megtölthetitek – mutatjuk az alapreceptjét.
Barnuló banánból édes finomság
Megbarnult a banán? Hacsak nincs a családban valaki, aki még így is megeszi, akkor két dolgot tehettek: banántortát vagy banános palacsintát süttök belőle. Mi mindkettőt imádjuk.
Citromhéj jégre téve
Amikor egy sütemény receptje egy citrom levét írja, érdemes lereszelni a héját és lefagyasztani, hiszen más finomságokhoz pont a külsejére van szükség. Csak előtte ne felejtsétek el alaposan megmosni, vagy szerezzetek be bio minőségű citromokat!
Ebédből isteni szendvics
A sült sonka felszeletelve pizza- vagy szendvicsfeltétként felhasználható. Ha lefagyasztjátok, bármikor előkaphatjátok a hűtőből.
Szikkadt kenyér = tökéletes mediterrán vacsora
Kövessétek az olaszok példáját és a néhány napos kenyeret locsoljátok meg olívaolajjal. Tegyetek rá paradicsomot, sót, borsot, aztán melegítsétek fel a sütőben. Egyszerűen mennyei és a kenyeret sem kell kidobni.
Krumplipüré csavarral
Ha megmaradt a tejszín, keverjétek bele a krumplipürébe, sokkal krémesebb lesz az állaga, mintha tejjel készítenétek.
Bundás kalács vacsorára?! Miért ne?
A kicsit szikkadt kalácsot a kenyérhez hasonlóan elkészíthetitek bundázva. Lekvárral megkenve vagy porcukorral megszórva egyedülálló finomság, ráadásul gyorsan megvan.
A gyerekek kedvence
A kifőzött spagetti maradéka szinte adja magát a spagettilángos elkészítéséhez. A receptet itt találjátok, csak győzzetek belőle eleget gyártani. Mi szóltunk! ;)
Fotó: Thinkstock