Bár a napközbeni hőmérséklet még kényeztet minket, az esték bizony már hidegek. Egy meleg leves azonban csodákra képes.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | 4 evőkanál olívaolaj | 50 dkg erdei gomba (fagyasztott) | 10-12 darab friss zsályalevél (vagy 2 evőkanál szárított) | fél dl száraz fehérbor | só, frissen őrölt bors | 2 dl tejszín | 4 szelet rozskenyér | 5 dkg parmezán sajt

1. Az apróra kockázott vöröshagymát és 1 gerezd zúzott fokhagymát dinszteljünk meg 2 evőkanál olívaolajon, adjuk hozzá az erdei gombát (fagyosan), a felcsíkozott zsálya felét, majd öntsük fel a fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel 1 liter vízzel.

2. Adjuk hozzá a tejszínt, majd forralva főzzük 10 percig a levest. A leves sűrűjének a felét merjük ki egy kevés lével, turmixoljuk simára, majd öntsük vissza a leveshez. Sózzuk, borsozzuk.

3. A kenyérszeleteket pirítsuk meg egy felhevített teflonserpenyőben kevés olívaolajon a maradék zsályalevéllel együtt. Dörzsöljük be fokhagymával, szórjuk rá a lereszelt parmezánt, és tálaljuk a levessel.

A recept a Nők Lapja Konyha 2017. szeptemberi számában jelent meg.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője